Vitt vin också bra för hjärtat
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-18
Ny studie: Rött eller vitt spelar ingen roll
Att rött vin i små doser kan minska risken för hjärtinfarkt är känt sedan länge.
Nu visar en ny studie att även vitt vin har positiva effekter på hjärtat, uppger tidskriften Science.
Redan i början av 1990-talet upptäckte forskare att rött vin innehöll antioxidanter som skyddade hjärtat. Eftersom antioxidanterna främst fanns i vindruvornas skal, antogs det att vitt vin saknade den skyddande effekten – druvskalen används bland annat för att få fram det röda vinets färg, och har inte lika stor betydelse för framställningen av vitt vin.
”Välgjord studie”
Nu ställs den uppfattningen på ända. Forskare i Milano har enligt Science konstaterat att även druvornas fruktkött innehåller antioxidanter – inte samma som i skalet, men med precis lika god skyddseffekt. Möss som utfodrades med druvskal eller druvkött överlevde hjärtinfarkter i långt högre grad än möss som fått sockervatten, och deras hjärtan hade nästan dubbelt så stor kapacitet att pumpa runt blodet i kroppen.
Den nya studien har delvis finansierats av vinindustrin, men uppges ändå ha fått ett positivt mottagande.
– Studien är grundlig och välgjord, säger biokemisten Joseph Wu vid New York Medical College till Science.
Läs också:
Annica Lundbäck