Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Zandra slår rekord

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2015-09-24

Krönikören dyker ner i smoothieträsket

Det sägs att det tar 21 dagar att ändra en vana. Krönikören Zandra Lundberg har fått uppdraget att förbättra sin livsstil. De senaste tre veckorna har hon ägnat sig så helhjärtat det går åt: Raw food.

Smoothie. Smoothie. Och lite mer smoothie.

Eventuellt har jag slagit Sverigerekord i smoothiedrickande de senaste tre veckorna.

Är du – som jag – en lat människa och ska försöka dig på raw food kommer du obönhörligen att dyka djupt ner i smoothieträsket. Tyvärr.

Jag är rätt trött på flytande föda, kan jag meddela.

Men låt oss ta det från början.

Vecka ett.

Vad är raw food? Mat som inte hettats upp över 42 grader. Det låter ju ganska enkelt eller hur? Men ju mer jag läser på, desto mer vilsen känner jag mig.

Vissa hävdar att raw food innebär att du är vegan. Några få menar att raw food kan innefatta rå fisk. Sen finns hardcore-anhängarna som menar att maten knappt får hettas upp över 20 grader, medan andra menar att det är okej att bara byta ut en måltid om dagen till råkost.

Pust.

Jag bestämmer mig för att köra en mellanvariant där jag äter ungefär 70 procent raw food, förutom de tre första dagarna då jag gör en rivstart och går all in.

Hur går det då?

Första dagen är jag jättepeppad.

Andra dagen känner jag mig nästan lite ledsen. Jag är trött. Jag vill äta en rykande varm gryta. Ingenting känns roligt.

Tredje dagen börjar jag känna mig lättare i kroppen. Ju fler dagar som går desto mer energi får jag.

Vecka två.

Jag känner mig mer i kontakt med mig själv och mina känslor. Tankarna är klarare. Alla som någon gång fastat eller detoxat vet nog vilket tillstånd jag syftar på.

När det kommer till matlagning är jag ganska lat av mig. Och det återspeglar sig i min raw food-resa. Min kost består uteslutande av smoothies och sallader. Jag läser recept på nätet, det går att hitta på raw-varianter av nästan allt: kalla grytor, rödbetsnudlar, raw-lasagne och pajer. Men jag… orkar liksom inte.

I mitten av veckan får jag en kokbok av min mamma med raw food-desserter.

Märkligt nog så finns det både energi och lust att kocka i köket när det kommer till en kladdkaka på dadlar som ska smaka ”precis som riktig kladdkaka”.

Vecka tre.

I början av veckan kommer jag på mig själv med att ersätta middagen med chokladmousse på avokado, dadlar och nötter. Det är ju inte direkt onyttigt,

men jag tror att min besatthet av raw food-efterrätter gått överstyr.

Så, jag återgår till min smoothie- och salladsbaserade kost och varierar med ett och annat resturangbesök då jag testar rätter som raw-pizza, rödbetsburgare och rå-pad thai. Underbart gott och det känns som att jag äter ”på riktigt”. För under de här tre veckorna så kan jag inte slå ifrån mig känslan att jag går på diet. Raw food-människorna hävdar att det här är en livsstil men jag tycker mest att det känns som att jag är satt på en strikt bantningsmetod. Tyvärr. Jag är rätt lättad när jag får återgå till min vanliga konst.

Men receptet på raw food-kladdkaka kommer jag bära med mig genom livet:

4 dl dadlar, 2 msk kokosolja,

1 dl rå kakao, 1 tsk vaniljpulver och ett stänk salt. Mixa och ät.

Det smakar precis som riktig kladdkaka.

Eller så är det jag som glömt hur riktig kladdkaka smakar. n

Zandra Lundberg

Följ ämnen i artikeln