Lev lääängre med ’tallriksmodellen’
Publicerad 2012-06-26
Ny studie: Rätt matvanor sänker risken för tidig död
Kvinnor äter mer grönsaker än män och är bättre på att följa Livsmedelsverkets kostråd.
Det ger ett längre liv, visar en ny stor studie.
– Ju närmre man följer kostråden desto längre lever man helt enkelt, säger Elisabet Wirfält, en av forskarna bakom studien.
Glöm LCHF och GI. Slopa smöret och de feta korvarna. Gå tillbaka till den klassiska tallriksmodellen och satsa på fullkorn, fisk och frukt så lever du längre, visar studien från Lunds universitet.
Kvinnor äter bättre
Forskare har följt 17 000 medelålders män och kvinnor under 14 år och poängsatt deras matvanor. De som fick högst poäng låg närmast Livsmedelsverkets kostråd och hade 21 procent lägre dödlighet.
Kvinnor äter mer hälsosamt än män, men överlag är det få svenskar som följer råden fullt ut.
– Det är väldigt svårt för folk i Norden att äta rätt. Många äter för mycket mättat fett, rött kött och mjölkprodukter, säger nutritionsepidemiologen Elisabet Wirfält.
Fett från fisk och nötter
Svenskarna äter för lite grönsaker och för mycket kött, enligt forskarna bakom studien. Vi skulle må bättre av att äta mer fett från fisk och nötter, magra mjölkprodukter och fullkorn.
Raka motsatsen till den populära dieten LCHF som går ut på att äta mer fett och mindre kolhydrater:
– Vi som förespråkar LCHF blev sjuka av Livsmedelsverkets råd och friska av LCHF. Fibrer är helt meningslösa, det finns vitaminer och mineraler i animaliska produkter, säger Annika Dahlqvist, även kallad fettdoktorn.
Men Elisabet Wirfält håller fast vid att fullkorn, frukt och grönt gör gott.
– Den andra modekosten vilar inte alls på samma starka vetenskapliga underlag som den här studien, säger hon.
”Mår toppen”
Sofia Persson, 24, skulle få höga poäng i studien. Hon äter varierat, mycket fullkornsprodukter, grönsaker och magert fett. Dessutom försöker hon äta var tredje timme och undvika snabba kolhydrater som finns i vitt bröd och vit pasta.
– Jag har testat många dieter, allt från GI till LCHF, men jag har inte mått bra av det. Jag har varit lättretlig, haft brist på energi och ont i huvudet, säger Sofia som själv tränar mycket och därför behöver extra energi.
– Det har slutat med att jag har börjat käka enligt tallriksmodellen. Nu mår jag toppen, energin håller sig på jämn nivå, säger hon.
Expertens hårda dom om dieterna
GI: Det handlar om att hålla koll på olika kolhydratkällors kvaliteter. Det är ett bra sätt framför allt för åldersdiabetiker att hålla sig till livsmedel som har lågt GI i första hand. Då undviker man sockrade produkter och håller sig till ärter, bönor och korngryn. Det är ju jättebra.
LCHF: Det är ingenting som jag förordar. Dieten innehåller bara fett och protein, som om människan bara behöver två näringsämnen. Det är en stor missuppfattning.
Det är väldigt farligt att i längden plocka bort vegetabilier ur kosten, man missar livsviktiga näringsämnen.
Stenåldersdieten: Allt som handlar om att ta bort sockrade och feta raffinerade produkter är ju bra. Men stenålderskosten förordar mycket kött och att undvika alla typer av cerealer, även fullkorn. Det är en miss att inte äta fullkorn som enligt studier förebygger åldersdiabetes, fetma och hjärt-kärl-sjukdomar.
Måltidsersättningar: Det är jag inte alls för, inte heller olika typer av kostsupplement. Det bästa är att äta naturliga livsmedel. Om vi äter konstgjorda pulver eller tabletter så missar vi vitaminer och mineraler som vi i årtionden vant oss vid att få i kroppen.
Fisk och frukt – fruktansvärt bra
Grönsaker, frukt och bär.
Fisk flera gånger i veckan.
Mjuka vegetabiliska fetter som rapsolja, olivolja eller flytande margarin.
Fullkornsprodukter.
Magra mjölkprodukter.
Vitt bröd och cola – läskigt dåligt
Stora mängder rött kött och charkuteriprodukter.
Sockrade produkter i alla former, läsk och godis.
Raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd.
Hårda animaliska fetter som smör.
Feta mjölkprodukter.