Ät och njut av lamm och goda gratänger
Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2001-09-25
Lunch/middag
Palsternacksgratäng med kassler
4 palsternackor i skivor
200 g skivade champinjoner
1 msk margarin
Salt och peppar
1 burk lätt crème fraiche
1 dl riven ost (17 procent fett)
400 g kassler i skivor
Bröd
Sallad på 1 gurka, 1 knippe rädisor,
1 msk olja, några droppar vinäger, grovmalen peppar och salt.
Förväll palsternackorna i 5 minuter.
Stek svampen på hög värme. Blanda palsternackor och champinjoner i en smord form. Salta och peppra. Bred på crème fraiche och avsluta med ost. Gratinera i 225 grader i 15–20 minuter. Servera med kassler, bröd och sallad.
En portion ger
500 kalorier.
Tonfiskwraps
4 tunnbröd
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk chilikeso
Några rivna salladsblad
4 tomater i klyftor
1 rödlök i tunna skivor
1 dl salsa
Fördela avrunnen tonfisk och chilikeso på 4 tunnbröd. Lägg på sallad, tomatklyftor och rödlök. Avsluta med salsa. Rulla ihop, gärna med ett papper runt.
En portion ger
373 kalorier.
Indiska köttbullar
i curry- och kokossås
400 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
2 tsk garam masala
2 msk mango chutney
1 tsk salt
2 msk olja
Sås:
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 paprika i bitar
1 msk olja
2 tsk stark curry
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 tsk ketjap manis (indonesisk soja)
Sallad på finskuren isbergssallad, 1/2 gurka, 2 tomater, 1 dl yoghurt och mynta
Ris
Blanda ströbröd och mjölk och låt det stå och dra i 10 minuter. Blanda i nötfärs, ägg, garam masala, mango chutney och salt. Forma köttbullar och stek dem i olja.
Sås: Fräs lök, vitlök och paprika i olja i en stekpanna. Låt curryn fräsa med i någon minut. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och ketjap manis. Låt koka några minuter. Servera med ris och sallad.
En portion ger
504 kalorier.
Italiensk gratäng
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fänkål i tärningar
1 msk olivolja
200 g rökt skinka i tärningar
1 burk krossade tomater
1 tsk salvia
1 dl lätt crème fraiche
280 g spagetti
1 dl riven ost (17 procent fett)
Sallad på 200 g champinjoner,
3 tomater, finhackad purjolök,
50 g smulad fetaost, pressad citron
Fräs lök, vitlök och fänkål i en kastrull. Tillsätt skinka, tomater, salvia och crème fraiche. Låt koka några minuter. Koka spagettin och häll den i en smord ugnsfast form. Häll på såsen och strö över osten.
Gratinera i 250 grader i 10–15 minuter. Servera med sallad.
En portion ger
495 kalorier.
Rödbetsbiffar
5 kokta rödbetor
5 kokta potatisar
1 finhackad gul lök
1 msk finhackad kapris
1 ägg
1 tsk örtsalt
Peppar
Ev ströbröd
1 pkt bacon
Sallad på 3 grovt rivna morötter,
2 äpplen, 10 hasselnötter, 1 msk olivolja och 2 tsk citron
Riv rödbetorna grovt och mosa potatisen. Blanda med lök, kapris, ägg, örtsalt och peppar. Tillsätt ströbröd om smeten är lös. Forma till små biffar och stek
dem i margarin i en stekpanna. Servera med stekt bacon och sallad.
En portion ger
416 kalorier.
Lammtagine
500 g lammkött eller nötkött i bitar
1 msk olja
Salt och peppar
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
2–3 dl vatten (så att det täcker)
1/2 pkt saffran
1 tsk paprikapulver
1 tsk ingefära
Finrivet skal från 1 citron
Russin
Flagad mandel
Couscous
Sallad på 1 kruka sallad och 1 ask cocktailtomater
Stek köttet i en stekgryta, hälften åt gången. Salta och peppra. Tillsätt löken som får fräsa med i några minuter. Tillsätt buljongtärning, vatten, saffran, paprikapulver och ingefära. Låt lammkött koka i 30 minuter och nötkött i en dryg timma. Servera med citronskal, russin, mandel, couscous och sallad.
En portion ger
506 kalorier.
Raggmunk med lingonsylt
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
5 rårivna potatisar
2 msk margarin
Lingonsylt
Sallad på 2 grovt rivna morötter, en klyfta vitkål 1/2 burk majs och finhackad purjolök
Dressing på 2 dl filmjölk, 1–2 msk chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar
Vispa mjölet med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och potatisen. Stek raggmunkarna på båda sidor. Servera med lingonsylt och sallad.
En portion ger
582 kalorier.
Provencalsk fiskgryta
500 g torsk i 2 cm tjocka skivor
1 tsk fänkålsfrö
1 msk olivolja
1 gul paprika i bitar
4 morötter i slantar
1 blekselleristjälk i skivor
4 smålökar i halvor
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
Ris
Fräs fänkålsfrö i olja i en gryta. Tillsätt grönsakerna som får fräsa med i några minuter. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och låt alltihopa koka i 10 minuter. Avsluta med fisken som får sjuda i några minuter. Garnera med blad från bleksellerin. Servera med ris.
En portion ger
353 kalorier.
Fetaostfyllda bifftomater
4 bifftomater
12 soltorkade tomater
2 skivor vitt bröd i tärningar
2 tsk oregano
1 tsk vitlökspeppar
100 g fetaost i tärningar
Färsk oregano
Ris
Dela tomaterna på mitten och gröp ur dem. Skär innanmätet i bitar.
Koka de soltorkade tomaterna i vatten i 5 minuter. Dela dem i bitar och blanda med tomatbitar, bröd, oregano, vitlökspeppar och fetaost. Fördela fyllningen i tomathalvorna.
Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Servera med ris.
En portion ger
348 kalorier.
Gratinerad löksoppa
6 stora gula lökar i skivor
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 dl vitt matlagningsvin
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
4 skivor bröd, gärna med lite
fullkorn
2 dl riven ost (17 procent fett)
Färsk timjan
Bröd
Fräs löken i margarin i en stekgryta. Löken ska bli genomskinlig. Strö på vetemjöl.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, matlagningsvin, lagerblad och timjan. Låt koka i 15 minuter. Häll upp soppan i 4 portionsskålar.
Rosta brödet och skär det i tärningar. Lägg tärningarna ovanpå soppan. Avsluta sedan med osten.
Gratinera i 250 grader i 5 minuter. Garnera med färsk timjan. Servera löksoppan med bröd.
En portion ger
340 kalorier.