3 SMARRIGA BAKVERK
Uppdaterad 2017-03-28 | Publicerad 2013-03-27
Glutenfria godsaker som passar känsliga magar
Passa på och frossa.
På påsken är allt förlåtet.
Rulltårta
15-20 bitar
Ingredienser
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl (kan bytas mot 3/4 dl potatismjöl och 3 msk kakao)
1 tsk bakpulver
valfri sylt eller
150 g rumstempererat smör
2-3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Gör så här:
• Sätt ugnen på 250°
• Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
• Sikta potatismjöl och bakpulver (ev. kakao) i en egen skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten, helst med handen för att lätt se när det precis är utblandat.
• Bred ut smeten jämnt i en långpanna med bakplåtspapper.
• Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Vakta så att den inte blir bränd.
• Stjälp direkt upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper och låt långpannan ligga kvar över tills rulltårtan svalnat helt. Då kan man enkelt dra bort bakplåtspappret.
• Smörkrämen till drömtårtan är lätt att göra. Vispa ihop smöret med florsocker tills det blivit helt vitt. Tillsätt vaniljsockret och äggulan och vispa snabbt ihop igen.
• Bred din fyllning på rulltårtan och rulla ihop.
Bäst blir den om man låter den sätta sig lite i kylskåp ett par timmar innan man skär upp den.
Mandelkakor
Ca 40 st
Ingredienser
125 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa, grovriven
2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemumma eller
1/2 - 1 dl hackad mandel
1 ägg
Garnering
Stött kardemumma
strösocker
Gör så här:
• Rör ihop smöret med mandelmassan så att inga klumpar finns kvar. En gaffel eller rena fingrar brukar vara bäst för det jobbet.
• Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma (eller hackad mandel) och vänd sedan ner dem i den första smeten.
• Knäck i ett ägg och blanda väl.
• Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter.
• Blanda kardemumman med strösocker. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och rulla degrullen i blandningen. Lägg därefter rullen i plastfolie eller bakplåtspapper.
• Låt stelna i kylen cirka en timme.
• Sätt ugnen på 180°. Skär upp degrullen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 12-15 minuter, tills de fått färg.
TIPS!
Köp hela kardemummakärnor och stöt själv hemma för mer smak.
Brownie
Ca 6 st
Ingredienser
150 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl maizena
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver
ca 1 dl eller mer grovhackade valnötter
Gör så här:
• Sätt ugnen på 175°
• Hacka chokladen. Smält smöret och chokladen tillsammans i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.
• Ta av från värmen och blanda ner ägg, maizena, socker och bakpulver. Blanda väl, men försiktigt, helst med en slickepott eller en slev. En visp kan få smeten att spricka.
• Vänd snabbt och försiktigt ner nötterna, som lätt går att byta ut eller strunta i. Andra favoriter är pekannötter eller hasselnötter.
• Smörj och bröa en avlång brödform, 1 1/2 -liter och häll i smeten.
• Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
• Låt brownien svalna i formen och ställ den sedan i kyl tills den är riktigt kall. Därefter kan den skäras upp.