Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Äta myror? Kittlar dödsskönt i kistan

Publicerad 2013-05-23

En McMask, kanske.

Eller en kokt larv med bröd och senap.

Det är dags att bita tillbaka mot krypen.

Tv-kocken Tina Nordström kanske behövs om kryp­kosten ska bli populär.

I en färsk rapport konstaterar FN att vi måste ändra vår syn på insekter i framtiden.

I stället för att klatscha dem med handflatan ska vi mosa dem på tallriken för att klara livs­medelsförsörjningen och avvärja klimathotet.

Undvik nyckelpigor

Främst förordar FN att insekter börjar användas till djurfoder.

Men rapporten listar också 1 900 olika kryp som med lite god vilja borde kunna ingå i fredagsmyset.

Så vad har vi för smaskiga insekter i Sverige?

– Gräshoppor, skalbaggar, ­getingar, bin, humlor, det finns en del att välja på, säger Johannes Bergsten, förste intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Men det finns även mindre lyckade kulinariska kryp.

– Nyckelpigor har ett ämne som kanske inte är direkt giftigt men som gör att de smakar väldigt illa.

Själv har han ätit stekta getingar i Kina som inte smakade just någonting, rostade jättemyror som smakade rostat, lång­horningslarver som var gott nötiga och mjölbaggslarver som smakade urk.

– Det hänger mycket på kryddningen hur en ­insekt smakar.

Daggmaskar borde ­vara en god proteinkälla.

– Och en svärm fjädermyggor fångar man enkelt med en håv och en omgång skulle räcka till en sallad.

”Krävs en introduktör”

FN konstaterar att det är motståndet i västvärlden som är den stora utmaningen.

– För att ta till oss ny mat krävs det att den liknar något vi redan äter. När kinamaten introducerades i Sverige var det i en form som påminner om kalops i både konsistens och utseende, säger Rickard Tellström, lektor i måltidskunskap.

– Det krävs en introduktör, en Per ­Moberg eller Tina Nordström som ­visar vägen.