Varför är det så viktigt att äta frukost om man vill gå ner i vikt?
Uppdaterad 2016-06-08 | Publicerad 2014-05-07
Dietisten tipsar om tre frukostrecept som både är goda, nyttiga och innehåller ett lågt antal kalorier
Hoppar du över frukosten för att gå ner i vikt? Gör inte det.
– De som äter en bra frukost tenderar att äta bättre under dagen, säger Josefine Jonassson, Viktklubbs dietist.
Varför ska man äta frukost?
– De som äter en bra frukost tenderar att äta bättre under dagen. Hoppar man över frukosten så ligger man back hela dagen och tror att man kan äta mer för att man inte åt något till frukost. Tycker man att det är svårt att äta direkt på morgonen så behöver man inte äta så fort man stiger upp, ät på jobbet i stället.
Vad är en bra frukost?
– Vill man ha en macka ska man satsa på bra typer av grovt bröd med fullkorn och fiber. Satsa på proteinrikt pålägg som ägg eller skinka på mackan. Gröt är en annan bra frukosträtt som många tycker att man står sig bra på. Varm mat ger ofta en annan mättad än kall.
Vad ska man inte äta till frukost?
– Vitt bröd med ost på. Flingor och müsli innehåller ofta en hel del socker och man bör välja sort med omsorg, eller ännu hellre, göra sin egen müsli. Istället för juice till frukosten är det bättre att äta frukten hel.
Få fler tips på hur du ska äta
Gröt med äpple och kanel
2 portioner, 175 kcal/port
10-15 svarta vinbär, gärna frysta
1 tsk kanel
1 dl mellanmjölk
50 g äpple utan kärnhus
1 krm salt
4,5 dl vatten
2 dl fiberberikade havregryn
Gör såhär:
1. Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra ett par minuter på svag värme.
2. Skär äpplet i små bitar. Häll upp gröten i en skål och toppa med äppelbitar och mjölk, strö över lite kanel och avsluta
med några svarta vinbär.
Smala frukostmackan
4 portioner, 171 kcal/port
4 skivor osötat fullkornsbröd
200 g keso, naturell
2 msk fransk senap
12 skivor rökt skinka, 3 % fett
8 tunna melonskivor
salt och peppar efter smak
Gör såhär:
1. Rör samman Keso och senap.
2. Fördela det över brödet och arrangera skink- och melonskivor ovanpå. Salta och peppra.
Äggröra med kalkonpastrami
1 portion, 389 kcal/port
salt och peppar
1 tsk smör
2 ägg
½ avokado
½ kiwi
3 skivor kalkonpastrami eller rökt skinka
Gör såhär:
1. Lägg pastramin eller skinka på en tallrik.
2. Skala kiwi och avokado. Skär i mindre bitar och blanda ihop i en skål. Lägg kiwi och avokadosalladen på tallriken.
3. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med salt och peppar.
4. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg ner äggen. Rör om med en trägaffel i 20 sekunder. Lägg upp äggröran på fatet och serverat.
Få fri tillgång till hela vår receptbank