Vi äter sämre än vi tror
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-25
Vi äter inte så bra som vi tror. Knappt en av tio får i sig tillräckligt med fisk och grönt enligt nya siffror från Sifo.
– Livsmedelsverket bör ta sitt ansvar och utveckla de nationella kostråden, säger Inger Atteryd, vd för Svensk Egenvård.
Hon företräder hälsokostbranschen som självklart skulle uppskatta om fler stoppade i sig kosttillskott och hälsolivsmedel av olika slag. Med hjälp av en enkät de låtit Sifo göra vill de nu öka intresset för vårt näringsintag, eller snarare bristen på näring. I enkäten som tusen svenskar svarat på framgår att bara en av tio äter den dagliga dos på 500 gram frukt och grönt som rekommenderas. Ännu färre, bara sju procent, äter fisk tre gånger i veckan.
”Alarmerande”
– Det är alarmerande att så många äter så dåligt, säger Inger Atteryd och anser att Livsmedelsverket bör ta tag i frågan.
Först genom att få folk att äta mer allsidigt. Men även genom att rekommendera tillskott vilket de inte gör i dag.
Kosttillskott
På Livsmedelsverket anser man inte det finns någon överhängande risk för undernäring i Sverige. Trots att kostundersökningar visar att vi inte äter som vi borde får de allra flesta trots allt i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler skriver de i sina kostråd och summerar: För de flesta finns det alltså inget behov av extra kosttillskott.
Däremot kan en del behöva kosttillskott vissa perioder av livet. Det handlar om äldre och barn under 2 år som behöver extra D-vitamin, och gravida som bör äta tillskott med folsyra och ibland järn.