Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Åt vad de ville – gick ner 39 kg

Publicerad 2012-09-04

Så fixade stjärnkockarna vikten

Ändrade sin livsstil Trots frestelserna i toppköken lyckades stjärnkrögarna Erik Lallerstedt och Fredrik Eriksson lyckats gå ner 39 kilo sammanlagt. Hemliga receptet? Ät det du vill - men med måtta - och motionera regelbundet.

Ingen snabbantning och ingen gruvlig späkning.

När stjärnkockarna går ner i vikt handlar det om motion och att äta gott, fast lagom.

Om det är snudd på ­omöjligt att hålla fingrarna i styr i hemmakylskåpet kan man tänka sig hur galet många frestelser en ­toppkock utsätts för i sitt restaurangkök med idel godsaker.

Ändå har stjärnkockarna Fredrik Eriksson och Erik Lallerstedt tillsammans gått ner 39 kilo.

Det har tagit tid.

Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och ordförande i föreningen Årets kock, började sin minskning för två år sedan.

’Godis också dyrt’

– Jag vägde 97 kilo och det var inte okej. Jag började gå stavgång och verkligen tänka på vad jag äter, ­säger Fredrik Eriksson.

Numera väger han 80 ­kilo och har förbjudit sig själv att hoppa över mål­tider och ser till att möten aldrig krockar med hans ­regelbundna schema.

Men det finns ju så mycket gott att äta på en restaurang?

– Jo, det är sant. Men det finns mycket gott som också är nyttigt. I sommar har jag frossat i färska hallon och det är inte billigt men hur mycket kostar inte ­godis, då?

Erik Lallerstedt, tidigare krögare på Gondolen och numera i gourmetsåsbranschen, gjorde sin viktresa på 22 kilo för tolv år sedan med dagliga morgonpromenader.

Äter allt han gillar

Och han behåller vikten – mer eller mindre.

När det är mörkt och kallt är det svårare.

– Jag har inte förbjudit mig någonting, det skulle vara förödande. Det blir hjärnspöken som man inte kan sluta tänka på.

Erik Lallerstedt tillåter sig att äta allting han tycker är gott, också feta ostar, vitt bröd, smör och söt­saker.

– Det enda man måste avstå från är att överäta.

Provsmakningar i köket, då?

– Jag måste inte provsmaka allting hela tiden, varje gång.

– Det finns andra som kan göra det åt mig, säger ­Lallerstedt.

KOCKARNAS BÄSTA TIPS

Fredrik Eriksson:

Var konsekvent, hoppa ­inte över vare sig motion eller mål­tider.

Rensa ur det som inte ska ätas ur kylskåpet och skafferiet.

Drick dyrare och godare ­alkohol, då blir det inte så mycket.

Se det inte som en bantning som ska avslutas utan en ny livsstil.

Ta ett sockerfritt tuggummi när du blir sugen, det hjälper med en ny smak i munnen.

Stark mat mättar mer.

Eriks Lallerstedt:

Du måste bestämma dig, det kan ingen annan göra åt dig.

Tänk på att njutningen av att ta om av maten är mycket mindre än straffet på sikt.

Ät allt men inte hela tiden.

Se till att du går din promenad varje dag.

Njut av maten, den mentala hälsan är också viktig.

Lallerstedts smala gryta

Snabb rödvinsgryta med smålök, bacon och ­potatismos

För 4 portioner:

600 g lövbiff

Salt och vitpepparolja eller margarin

3 dl rött vin av enklaste sort

3 dl vatten + 1 kalvbuljongtärning

1 tsk torkad timjan, eller 5 kvistar färsk

1 tsk maisena till redning

2 pkt bacon

12 champinjoner (valfritt)

0,5 dl syltlök

Potatismos för 4 portioner enligt anvisning på förpackningen, eller hemlagat

Gör så här:

Salta och peppra köttet. Bryn det snabbt i het panna till fin yta i lite olja eller margarin. Flytta över köttet i en kastrull. Slå på vinet och buljongen. Tillsätt timjan. Låt puttra i fem ­minuter. Red med lite maisena för simmigare sås. Dela baconet i centimeterstora bitar och stek det i panna, tillsätt de ­skivade champinjonerna och syltlöken. Toppa med detta på grytan vid servering.

Vill man ge lite karaktär åt potatismoset, smaksätt med finriven pepparrot eller pressad vitlök och hackad persilja.