Smått, gott & smalt!
Uppdaterad 2011-10-07 | Publicerad 2011-04-08
Baka något gott till helgens fika. På Viktklubb.se hittar du många fler recept på smalt och smarrigt till fikabordet.
Choklad- och hasselnötsrutor
Blir 12 kakor (1 kaka = 114 kcal)
Du behöver:
1 dl socker
50 gram margarin, ev mjölkfritt
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mellanmjölk, ev laktosfri
1 ägg
0,5 dl grovt hackade hasselnötter
Gör så här:
1. Rör socker och margarin vitt och poröst. Blanda ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
2. Vispa ihop mjölk och ägg. Rör ner äggblandningen i smeten och bred ut allt i ett tunt lager på en bakplåtsklädd plåt. Strö på nötterna.
3. Grädda i cirka 10 minuter i 200 grader. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.
Rabarbersnurror
Blir 24 bullar (1 bulle = 101 kcal)
Du behöver:
0,5 dl margarin, gärna flytande
2 dl mellanmjölk 1,5 % fett
0,5 paket jäst
0,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
2 krm salt
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
100 gram rabarber, i mycket små bitar
100 gram grovt riven mandelmassa
0,5 st lätt uppvispat ägg
0,5 dl mandelspån
Gör så här:
1. Värm margarin och mjölk så att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker.
2. Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa i 30 minuter.
3. Kavla ut degen till en rektangulär kaka. Strö på rabarber och mandelmassa. Rulla ihop kakan hårt. Skär längden i 24 jämnstora bitar. Lägg snurrorna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
4. Pensla med ägg och strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Syltkakor
Blir 20 kakor (1 kaka = 59 kcal)
Du behöver:
2 dl kärnvetemjöl med fullkort
75 g margarin
0,25 dl Kesella lätt 1%
0,5 dl socker
1 krm bakpulver
2 msk hallonsylt
Gör så här:
1. Blanda mjöl, margarin, kesella och socker till en deg. Forma till en rulle och skär den i 20 lika stora bitar. Forma till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till med pekfingret så att det blir en liten grop i mitten. Lägg i lite sylt (bara en knivsudd – annars rinner det över).
2. Grädda kakorna i 150 grader i cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.
Nyfiken på Viktklubb?
Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.