Bli smal med soppa
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-08
5 varma recept som hjälper dig hålla vikten
Soppa är den perfekta vintermaten för den som tänker på figuren. Värmande och mättande, samtidigt som de är sprängfyllda av vitaminer men få kalorier. Här bjuder Viktklubb.se på fem goda och nyttiga sopprecept för kalla vinterdagar.
Alla recept är för 4 personer
Jordärtskockssoppa med rökt lax
1 portion=402 kcal
100 gram röd lök
1 msk margarin, ev mjölkfritt
400 gram jordärtskockor
300 gram morötter
1 l vatten
2 st hönsbuljongtärningar, ev fler
1 tsk pressad citron
1 dl kaffegrädde, ev laktosfri matgrädde
200 gram rökt lax
bladpersilja
4 port rallarhalvor, ev glutenfritt
Gör så här:
Hacka löken. Fräs den i margarinet i en gryta. Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem i bitar och tillsätt dem till grytan. Tillsätt vatten och buljong. Koka i ca 20 minuter. Kör med en stavmixer eller elvisp så att soppan blir slät. Smaka av med citron och grädde. Servera lax, persilja och bröd till soppan.
Gratinerad vitkålssoppa med stark korv
1 portion=467 kcal
100 gram gul lök i skivor
1 msk margarin, gärna flytande, ev mjölkfritt
800 gram strimlad vitkål
1.2 l vatten
3 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk kumminfrö
3 st lagerblad
4 skiva halvgrovt formbröd
200 gram red hot chorizo i skivor
50 gram parmesan i bit (tex Grana padano)
8 skiva grovt lantbröd
Gör så här:
Stek löken i margarin i en gryta. Tillsätt vitkål, vatten, buljongtärningar, kumminfrö och lagerblad. Låt soppan koka i 20 minuter. Häll upp soppan i 4 djupa tjocka tallrikar. Rosta formbrödet. Skär brödskivorna i tärningar. Lägg brödtärningarna ovanpå soppan. Toppa med korv och riven ost. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter. Osten ska få lite färg. Garnera med en färsk örtkvist. Ät grovt bröd till.
Spenatsoppa med fetaost
1 portion=246 kcal
100 gram finhackad gul lök
1 tsk kumminfrö
1 msk margarin
400 gram något tinad spenat
1 msk vetemjöl
1.2 l hönsbuljong
2 msk finhackat kryddgrönt
salt och peppar
75 gram fetaost fett 16 %
8 skiva grahamsbröd
Gör så här:
Fräs lök och kumminfrö i margarin i en gryta. Tillsätt spenat och låt den tina på svag värme. Strö på mjöl. Tillsätt buljong och låt soppan koka i minst 5 minuter. Avsluta med kryddgrönt, salt och peppar. Servera fetaost och bröd till.
Het pumpasoppa
1 portion=148 kcal
0.6 kg pumpa
75 gram gul lök eller 2 gula lökar
2 klyfta vitlök
0.5 tsk olivolja
0.6 l mellanmjölk 1,5 % fett
2 msk köttfond eller grönsaksfond eller 4 buljontärning
1 dl Mini fraiche
25 gram lime rivet skal och saft från 2 hela lime
1 st chilipeppar eller efter smak
15 gram färsk koriander
Gör så här:
Skala och tärna pumpan. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i oljan i en gryta.
Tillsätt pumpa, mjölk och fond eller buljongtärningar, låt koka ca 10 min tills pumpan är mjuk.
Dela chilifrukterna och kärna ur dem om du vill ha en mildare soppa, hacka i kärnorna om du vill ha den hetare.
Mixa soppan och rör i Mini fraichen, smaksätt med lime, chili och salt.
Låt soppan koka upp, servera med en klick gräddfil och färsk koriander
Gräddig fisksoppa
1 portion=520 kcal
300 gram fint skuren purjolök
3 klyfta vitlök, pressade
250 gram fänkål i tärningar
70 gram mycket finhackad blekselleri
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
3 dl kaffegrädde
3 st fiskbuljongtärningar
400 gram rödspätta
200 gram skalade räkor
chilipulver
4 st baguette, grov, ev glutenfritt bröd
Gör så här:
Fräs lök, fänkål och blekselleri i olivolja i en gryta. Slå på vin, vatten och kaffegrädde. Tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rulla ihop rödspättorna och fäst fisken med tandpetare. Tillsätt fisken till soppan och låt den sjuda med i 5 minuter. Toppa med skalade räkor och en persiljekvist. Strö på lite chilipulver.
Servera den heta soppan med baguette.