Bjud på chili, kyckling och falafel i veckan
Citrusmarinerad kyckling med kall örtsås och bulgur
Uppdaterad 2019-01-18 | Publicerad 2011-10-10
4 portioner
Ca 30 minuter
Ingredienser
600 gram kycklingfilé
1 citron, saft och skal
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 msk olivolja
0,5 tsk svartpeppar
Örtsås
2 dl Creme fraiche
½ kruka färsk dill
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör
3 dl bulgur
5 soltorkade tomater
1 morot
½ zucchini
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
2. Blanda till marinaden i en lite större skål, skölj citronen ordentligt och riv citronskal och pressa ur saften, tillsätt 2 msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, salta och peppra ordentligt, häll marinaden över kycklingen och sätt in i ugnen ca 30 min. Spar lite av marinaden till såsen och salladen.
3. Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
4. Skiva ner 5 st soltorkade tomater och blanda med bulgurn när den är klar.
5. Örtsås: Hacka ½ kruka dill och blanda med 2 dl crème fraiche salta och peppra och tillsätt 1 tsk av marinaden.
6. Riv ½ zucchini och 1 skalad morot på ett rivjärn och lägg i skålen med resterande av marinaden.
7. Servera din goda kyckling med bulgur, zucchinisallad och färsk örtsås.
Tips: Lägg in kycklingen i marinaden kvällen innan så blir den ännu godare, men glöm inte att spara lite av marinaden.
Vintips
Briccotondo Barbera
Italien, 2009, 750 ml, 75:-
Artikelnr: 2773
Falafel och krispigt grönt i pitawrap
Ingredienser
400 gram kokta kikärtor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk garam masala
0,5 msk olivolja
0,5 dl dinkelfullkornsmjöl
Linsröra
3 dl röda linser
7 dl vatten
1 citron, saften
0,75 tsk malen ingefär
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar
Dipp
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Tillbehör
2 morötter
½ gurka
3 selleristjälkar
1 rödlök
8 romansalladsblad
8 pitabröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och vitlöken. Sila av kikärtorna. Lägg alla ingredienserna till falaflarna i en mixar och mixa tills du får en slät konsistens. Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg dem på en plåt och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen cirka 20 min.
2. Linshummus: Koka upp 3 dl röda linser tillsammans med 7 dl vatten. Låt det småputtra under omrörning cirka 10 min tills du får en helt slät konsistens. Ta kastrullen åt sidan och pressa i saften från 1 citron. Krydda med ¾ tsk ingefära, 1 tsk salt och peppar efter smak. Rör om ordentligt och smaka av.
3. Skala 2 morötter. Skär morötter, selleri och ½ gurka i långa stavar. Skala och skär 1 rödlök i ringar.
4. Dipp: Blanda 2,5 dl yoghurt med 1 pressad vitlöksklyfta, salta och peppra efter smak.
5. Värm pitabröden 2 minuter i ugnen. Fyll pitabröden med en klick hummus, 1 salladsblad, grönsaksstavar, rödlöksringar, falafel och toppa med lite vitlöksdipp. Vik ihop och njut.
Chiligryta med grekiskt lantbröd
4 portioner
Cirka 30 minuter
Ingredienser
500 gram nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
500 gram krossade tomater
2 msk buljong, gärna ett ekologiskt pulver
1 cm chilifrukt, finhackad
1 msk tomatpuré
1 burk kokta kidneybönor
1 tsk torkad basilika
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 dl vatten
Tillbehör
1 grekiskt lantbröd
1 dl Crème fraiche
Gör så här:
1. Skala och finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor, ta ur kärnhuset och tärna 1 paprika och finhacka 1 cm chili och fräs i 1 msk olja tillsammans med 500 gram nötfärs i en panna eller stor kastrull.
2. När köttfärsen är genomstekt så tillsätter du 1 paket krossade tomater, 1 dl vatten, 1 msk tomatpuré, 2 msk buljong eller 2 st tärningar och 1 tsk torkad basilika.
3. Spola av 1 burk kidneybönor och tillsätt till köttfärsen, salta och peppra och låt alltsammans puttra ca 5 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer.
4. Servera chiligrytan med en klick crème fraiche och grekiskt lantbröd.
Vintips
Famille Fromont
Frankrike, 2009, 750 ml, 80:-
Artikelnr: 2182
Hungrig?
Här finns fler goda – och smala – recept!
Gå med i Viktklubb och få tillgång till hela vår receptbas, hjälp att räkna ut hur många kalorier du äter och pepp från våra experter på mat, motion och motivation.