Ge dig själv en (liten) festmåltid
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-19
Helgen är nära och det är dags att fira med riktig festmat. Men hur går det då med vikten?
– Tänker du på storleken på portionerna ska du nog få plats med förrätt, varmrätt och efterrätt utan att vikten tar stryk, säger dietisten Josefine
Jonasson.
Allt går bra att äta – i lagom mängd. Så visst kan du äta festmat när du bantar, bara det inte händer för ofta.
– I så fall ska det inte behöva påverka vikten negativt, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.
Det allra viktigaste när du ska gå ner i vikt är det du gör till vardags. Så när det är helg och dags att planera för en festmåltid är det viktigt att du fokuserar på portionernas storlek, så att de inte blir för stora. Särskilt om du vill få plats med förrätt, varmrätt och dessert. Sedan spelar så klart fetthalten i maten stor roll.
– Tänk på att en sås gjord på bara grädde inte behöver vara godare än en sås på mjölk och en skvätt grädde. Likaså behöver en gratäng inte bli godare för att den innehåller massor med ost och så vidare. Det handlar om mängderna helt enkelt, säger Josefine.
Välj dina kalorier
Ett annat tips är att servera en lite lyxigare, matigare sallad till maten, med exempelvis sockerärtor, olika sorters sallad, äppelbitar, färska champinjoner eller bladspenat.
Oavsett om det är fest eller vardag ska man komma ihåg att panerat, smördegsinbakat och friterat innehåller en hel del fett.
– Men tycker du att det är något av det godaste du vet ska du visst kunna unna dig det ibland, det är ett val du själv gör. Du får välja lite vad du lägger kalorierna på helt enkelt, en smarrig dessert eller en smördegsinbakad middag, säger Josefine.
Njut ordentligt
Det handlar egentligen inte om att maten ska vara så fettsnål som möjligt. Risken är ibland att man äter större mängder när man använder fettsnåla produkter, just för att man tänker att det inte innehåller så mycket fett.
– Generellt sett är det så att grädde, creme fraiche och ost
i stora mängder gör att energi-innehållet går upp snabbt och mycket. Det kan vara bra att tänka på.
Hur kan man då njuta av festmaten på bästa sätt?
– Lägger du in allt du äter eller planerar att äta i Viktklubb.se ser du snabbt var de extra kalorierna kommer från. Då kan du också göra en bedömning av
om det är värt det.
Men det som är allra viktigast, enligt Josefine, är att du inte har dåligt samvete när du äter. Eller att du får ångest när du ätit klart, då är den goda maten förstörd.
– Mat kryddad med dåligt samvete är den sämsta maten, alla kategorier!
Dagens lunch: Fiskburgare med ishavsrom
Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 383 kcal
Ingredienser (4 port)
400 gram torskfilé, kolja eller liknande
1 st lätt uppvispat ägg
1 dl ströbröd
1 msk margarin
8 st salladsblad
200 gram tomater i skivor
200 gram gurka i skivor
50 gram skivad röd lök
8 skivor osötat fullkornsbröd (av dansk typ)
2 dl kesella 10 %
100 gram ishavsrom
3 msk finklippt gräslök
salt och peppar
Instruktioner
Skär fisken i fyra portionsbitar. Vänd filéerna i först ägg och sedan ströbröd. Stek fisken på medeltemperatur i margarin i en stekpanna. Salta. Lägg fisk, salladsblad, tomat, gurka och rödlök mellan brödskivorna. Blanda ingredienserna till dressingen: kesella, ishavsrom, gräslök, salt och peppar. Ät och njut!
Viktjakten dag 5
Sugen på att gå ner i vikt och bli lite piggare? Häng på och jaga kilona i Viktjakten som är ett samarbete mellan
Aftonbladet och Viktklubb. Varje dag i en månad bjuder vi på kom-i-form-tips, smala menyer och råd från våra experter
– allt för att du ska inspireras och må bättre!