Vardagsmat gör dig frisk
Uppdaterad 2019-03-25 | Publicerad 2009-01-19
Så undviker du vanliga sjukdomar med rätt kost
MALMÖ. Här är maten och dryckerna som förlänger ditt liv.
– Två glas vin om dagen är bara bra, säger läkaren Per-Ove Lind.
Även vardagsmat som ketchup, bruna bönor och gröt hjälper mot sjukdomar.
Snart släpps den omarbetade boken ”Maten som botar” av författaren och allmänläkaren Per-Ove Lind, 76.
– Sedan fem–sex år har jag lagt om kosten efter mina egna rekommendationer och jag mår prima, säger han.
I boken går han igenom alla typer av nyttig mat och vilka sjukdomar rätt kost förebygger – och till och med botar.
Det handlar om allt från våra vanliga välfärdssjukdomar som hjärtinfarkt, åderförkalkning och cancer till lindring mot förkylning.
För Per-Ove innebär hälsodieten att han äter två-tre bitar inlagd sill och råggröt eller müsli till varje frukost.
Mycket fisk
– Jag äter fisk till middag fyra–fem gånger i veckan eftersom fisk innehåller det nyttiga fettet omega-3. Rött kött är däremot direkt skadligt för hjärtat.
Nytt i boken är framförallt granatäpplets och blåbärets positiva effekt på hälsan.
– Granatäpplet är antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder av antioxidanten flavonid som finns i alla bär och frukter.
Sotar blodkärlen
– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen.
Ett par glas vin till den nyttiga maten kan åtminstone män unna sig. Kvinnor bör dricka högst ett glas – de har sämre förmåga att bryta ner alkohol.
– Vin innehåller antioxidanter, men dricker man mer än ett–två glas om dagen tar alkoholens skadeverkningar överhanden.