GI-maten – bra även för hjärtat
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22
GI-maten tros vara bra för fläsket.
Nu visar en australiensisk studie att den även gynnar ditt hjärta.
Bantningsexperterna ligger i ett fläskkrig om huruvida GI-kost är den bästa metoden för viktminskning.
Ett forskarteam vid universitetet i Sydney delar nu ut en fet smäll till dem som tvivlar på GI-matens långsiktiga effekter på hälsan.
Mindre risk för diabetes
I The American Journal of Clinical Nutrition presenterar de en rapport som visar att GI-kosten är lika bra som fullkorn och fibrer för att minska risken för hjärtsjukdomar och diabetes, skriver SvD.
De har analyserat data från 37 olika koststudier med sammanlagt nästan två miljoner deltagare.
Analysen visar att en kost med högt GI ökar risken för hjärtsjukdomar och typ-2-diabetes med 40 respektive 25 procent.
Kopplas till cancer
Studiens huvudförfattare skriver att högt GI även kan kopplas till andra sjukdomar som gallsten och cancer i bröst och ändtarm.
– De australiensiska resultaten är spännande, men en enskild undersökning ger sällan det slutgiltiga beviset. Man kan misstänka att de som äter en kost med högt GI i de här undersökningarna sätter i sig mycket läsk och pommes frites, och då är det kanske inte så förvånande om en GI-kost är bättre, säger Mette Axelsen, doktor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet till SvD.
Säljsida | Plus |