Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Varning för giftigt godis

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Forskare: Tillsatserna gör barnen hyperaktiva

farliga azofärger ”Det kommer larm om farlig mat hela tiden, jag tar det inte på allvar. Sockret är nog värre än lite färgämnen”, säger Sofie Olsson, mamma till Anton, 3 år.

Vanligt godis och läsk gör dina barn hyperaktiva.

Nu varnar forskare för de farliga tillsatserna.

Aftonbladet har listat läsken som gör barnen stökiga.

En läsk om dagen kan ge barn beteendestörningar. Det visar en ny brittisk studie.

Forskarna gav 153 treåringar och 144 åttanioåringar en daglig dos av färgämnen och ett vanligt konserveringsmedel blandat i fruktjuice. En kontrollgrupp fick juice utan tillsatser. Barnen som fick tillsatserna blev stökigare, mer rastlösa och hade svårare att koncentrera sig.

– Läskdrickandet ger det stora intaget av konserveringsmedlet. Det här måste vi gå vidare med. Folk kan få i sig för mycket av det, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på Livsmedelsverkets toxikologiska enhet.

Förbjudna – men EU tillät dem

Var tionde godissort innehåller så kallade azofärger, visar Livsmedelsverkets genomgång. Ämnena var förbjudna i Sverige fram till 1999 men tilläts i samband med EU-medlemskapet.

Det är känt sedan tidigare att tillsatserna förvärrar koncentrationsproblemen hos barn med adhd. Nu står det klart att ämnena även gör friska barn överaktiva. De som ofta får i sig azofärger och konserveringsmedlet natriumbensoat (E211) blir överaktiva och okoncentrerade.

– Godisätandet bör halveras. Då undviker man fetma och samtidigt blir intaget av de här ämnena mindre, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Sofie Olsson, 26, mamma till Anton, 3, oroar sig inte för färgämnen, men vill ändå hålla nere sötsnaskandet.

– Sockret är nog värre än lite färgämnen, säger hon.

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, håller just nu på med en översyn av tillsatsämnen, där även den nya brittiska studien ingår. I september presenterar EFSA sina nya utvärderingar.