Fixa efterrätt lätt som en plätt!
Uppdaterad 2017-10-06 | Publicerad 2009-12-10
3 smala recept
God mat? Ja. Extra tid? Nej.
Här är tre smala och superlätta efterrätter du kan fixa redan i dag!
Balsammarinerade jorgubbar med rosépeppar
Peppar av olika sorter är förvånansvärt gott tillsammans med jordgubbar. Prova den här varianten med sötbitter smak av rosépeppar.
4 portioner
Du behöver:
1 liter jordgubbar
3 msk florsocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk rosépeppar
Gör så här:
1. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i halvor.
2. Rör ihop florsocker och balsamvinäger till en klumpfri dressing och häll den över gubbarna.
3. Smula rosépepparn lätt och blanda i den. Garnera gärna med några hela pepparkorn.
Retrofruktsallad med lime och kokos
En kul dessert som blir ett roligt samtalsämne runt bordet. En halva räcker till två portioner.
4 portioner
Du behöver:
1 stor ananas
200 g små kärnfria vindruvor
1 ask physalis
100 g frysta hallon
1 msk strösocker
1 ekologisk lime
3 msk kokos, gärna hyvlad
Gör så här:
1. Skär ananasen i två halvor på längden. Skär ur köttet med en vass kniv och tärna det i sockerbitsstora bitar. Lägg det i en bunke.
2. Halvera physalisfrukterna och lägg i det och resten av frukten och bären i bunken. Strö över sockret och rör om.
3. Tvätta limen och riv skalet fint och blanda i det.
4. Rosta kokosen hastigt i en torr stekpanna.
5. Skeda upp fruktsalladen i ananashalvorna och toppa med kokosen.
Citronmelon med ingefärsyoghurt
Uppiggande dessert där smakerna av melon, citron och ingefära går hand i hand.
4 portioner
Du behöver:
1 kg melon, till exempel galia-, cantaloupe- eller honungsmelon
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 ekologisk citron
2 dl turkisk yoghurt
1 msk riven färsk ingefära
3 msk flytande honung
Gör så här:
1. Skär ut små kulor av melonen med kuljärn eller skär melonköttet i kuber.
2. Koka upp vatten och socker och låt det sjuda till en simmig lag i cirka 4–5 minuter utan lock.
3. Tvätta citronen i varmt vatten och riv skalet fint. Rör i citronskalet i lagen och låt den svalna helt. Häll lagen över melonklyftorna och marinera minst 1 timme i kylen.
4. Blanda yoghurt, ingefära och honung och servera till.
Fler smala desserter hittar du på Viktklubb.se