5 saker vi älskar med... dill
Publicerad 2012-07-20
1. Hjäper matsmältningen
Dill har i århundraden använts mot alla sorters magproblem. Brygg en kanna te på en tesked dillfrö och bota både hickan och hjälp matsmältningen på traven och motverka förstoppning. Rester i koppen? Lägg fingrarna i blöt och få starka naglar på ett kick!
2. Motverkar benskörhet
Dill är rik på kalcium vilket i sin tur hjälper till att förebygga benskörhet. I kombination med magnesium som du också får i dig via det sköna gröna, lagras kalciumet i kroppens ben istället för i mjuka vävnader. Det här är precis vad du med ledgångsreumatism eller benskörhet behöver.
3. Förebygger stroke
En metastudie från Karolinska institutet visar att en 100 milligrams ökning av ditt magnesiumintag kan minska risken för stroke med åtta procent. Genom att äta dill får du i dig det blodtryckssänkande magnesiumet som också skyddar mot typ 2-diabetes.
4. Håller bakterierna borta
Liksom vitlök är dillen rik på eteriska oljor som hämmar tillväxten av bakterier. Det här i sin tur hjälper ditt immunsystem att bekämpa infektioner och håller munnen frisk och fräsch. Och så är det ju så gott!
5. Aktiverar viktiga enzym
Komponenter i dill har visat sig aktivera viktiga enzym i kroppen som fungerar som antioxidanter. Dessa förebygger i sin tur cancer. Dillens eteriska oljor neutraliserar vissa carcinogener som bekant ligger bakom cancer. Strö alltså dill i dina sallader om du vill öka chansen till ett långt och friskt liv.