Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Vi frossar i fett – då tar smöret slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-01

Svenskar väljer bort smalare produkter

GÖTEBORG. Fett coolt? Ja, faktiskt.

Smörhyllorna gapar tomma, grädden är slut och allt fler väljer bort lightprodukter.

– Fantastiskt bra. Det naturliga mejerifettet är precis det kroppen behöver för att bli frisk och slank, säger läkaren Annika Dahlqvist.

Allt fler väljer bort livsmedel med en massa tillsatser. Och den som äter mat med lågt GI behöver inte avstå fett.

Johan Hagström, 37, i Göteborg väljer helst mat som är så ren och nära ursprunget som möjlig.

– Anledningen är att jag har två barn som är tre och elva år gamla. Jag använder mycket olivolja men också smör. För att det smakar mer, säger han.

Äta med sans

Fettfrossan har tömt hyllorna i många butiker. Trenden är särkilt tydlig i Värmland. Mejeriföretaget Milko har helt enkelt inte hunnit leverera.

– Så här har det varit en längre tid. Vi märkte redan i mitten av 2007 att något hänt. Då startade debatten om light-produkter, säger Manuel Ferrer, pressansvarig på Milko.

Tobias Wåhlén, informationschef på Arla, bekräftar bilden. Allt fler inser sambandet mellan energiintag och energiåtgång. Att det är viktigt att äta med sans och måtta.

– Vi är mindre rädda för fett i dag. Lightprodukterna går starkt tillbaka.

Läkaren Annika Dahlqvist är oerhört nöjd. Hon har i många år propagerat för att vi ska våga äta mättat fett men undvika tillsatser, socker och stärkelse.

– Kroppen har nytta av fett och därför tycker vi att det smakar gott. Dessutom är fett smakbärare.