Hej, herr Kantarell!
Publicerad 2012-09-04
Kantarellen har fått sitt namn från franskans chanterelle, som betyder liten bägare. Ingen kan väl ha missat att de guldgula klimparna faktiskt ser ut just så. Nyplockad har kantarellen en doft som svampkännare beskriver som fruktig, och smaken är en av de starkaste bland de ätliga svamparna.
Från högsommaren till hösten kan du plocka kantareller i både löv- och barrskog. Svampen gillar fukt och växer snabbt om den får regn och värme.
Flera svampar är giftiga, men inte kantarellen.
Kanske var det ändå oron för förgiftning som hindrade svenskarna från att äta svamp förr i tiden.
Överklassen började äta svamp i Sverige i slutet på 1600-talet, men det tog flera århundraden innan det blev mer allmänt accepterat.
Kantarellen smakar mycket men innehåller inte så många näringsämnen och nästan inget fett alls. Den är en kalorisnål och helt naturlig smaksättare.
Smak och konsistens sätter piff på det mesta, men en smörgås med ett berg av smörstekta kantareller på – det är nog allra godast ändå. Smöret är kanske inte det nyttigaste, men lyckan av smaken är en solklar humörhöjare, som nog också får räknas till kantarellens positiva hälsoeffekter.
Hemligt vapen: gynnar matsmältningen
Svamp innehåller kostfiber som håller magen i gång.
Anfaller: din inneboende soffpotatis
Plockar du svampen själv i skogen får du både promenad, frisk luft och god närodlad mat – ett perfekt hälsoupplägg.
Supekrafter: D-vitaminboost
Kantareller innehåller gott om D-vitamin som finns kvar i svampen även efter tillagning och kan tas upp av kroppen direkt när du äter dem. D-vitaminbrist kan bland annat orsaka skelettsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.