Duka för uppesittarkväll
Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2000-12-19
Bli smal till nyår
En sådan här kväll, när man gör de sista förberedelserna inför j ulafton, är man sugen på något enkelt men ändå med smak av jul.
Här får du tre lätta och läckra recept för en lyckad uppesittarkväll.
Gratinerad baguette
4 portioner
4 halvbaguetter
100 g julskinka eller kokt skinka i tärningar
1 dl finhackad smörgåsgurka
1 msk senap
1 msk tomatpuré
2 dl riven ost (12 % fett)
1 kruksallad
Skär ett djupt snitt i baguetterna. Blanda skinkan med gurka, senap och tomatpuré. Fördela fyllningen i baguetterna. Strö på ost. Gratinera i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera med sallad.
En portion ger 437 kalorier.
Bakad potatis
4 portioner
4 bakpotatisar à 300 g
40 g rensad ansjovis
1 rödlök
2 dl kesella (10 % fett)
Salt och peppar
Tvätta potatisarna och skär kryss i dem. Baka dem i 225 grader i cirka 1 timma.
Hacka ansjovis och rödlök fint. Blanda det med kesellan. Tillsätt eventuellt salt och peppar.
Klicka röran på den varma potatisen.
En portion ger 337 kalorier.
Saffranspasta
4 port
300 g pasta, till exempel penne
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 pkt saffran
2 msk tomatpuré
2 dl kaffegrädde
1/2 tsk torkad basilika
200 g brysselkål
100 g fetaost (16 % fett)
Koka pastan i mycket vatten. Hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt saffran, tomatpuré och kaffegrädde. Låt koka ihop i några minuter. Tillsätt basilika.
Blanda såsen med pastan.
Servera pastan tillsammans med lättkokt brysselkål och smulad fetaost.
En portion ger 409 kalorier.
Kristina Eriksson