Han gör vita gubbar
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-15
Allergiker? De här jordgubbarna kan du äta!
VELLINGE. Med riktigt gröna fingrar kan vitt bli det nya svarta.
Åke Truedsson har lyckats få fram en färglös jordgubbe – som även allergiker tål.
– Att äta jordgubbar är en mänsklig rättighet, säger han.
Åke Truedsson jobbar som kemist, vilket han har nytta av även på sin fritid.
I hans trädgård växer inte bara vita jordgubbar och smultron utan också en aprikosskog, kiwi, mandelträd och en mängd andra växter som är ovanliga i Sverige.
Men mest uppmärksammade är alltså hans vita gubbar.
– För mer än 15 år sedan träffade jag en flicka på fem-sex år som inte kunde äta jordgubbarna på sommarfesten eftersom hon var allergisk.
Misstänkte färgen
Åke trodde att färgen orsakade allergin och efter långa efterforskningar hittade han vita jordgubbar i Oregon, USA och i Rumänien.
– Det var jättedåliga sorter och små bär.
Ser omogna ut
Men efter att ha förädlat gubbarna och korsat dem med svenska har han i dag fått fram vita svenska jordgubbar allergiker kan äta. De ser omogna ut men smakar precis som mogna röda gubbar.
– De ger lite mindre skörd och de ska helst ätas utan att lagras. Men de är lika goda.
Ännu finns Åke Truedssons vita gubbar inte ute i handeln.
– Men jag har funderat på att släppa en sort. Annars har jag mest släppt i väg lite plantor till allergiker som själva kan odla de vita gubbarna i sina trädgårdar.