Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Våffelfrossa

Uppdaterad 2017-03-21 | Publicerad 2001-03-19

med gott samvete!

I morgon är det våffeldagen.

Att äta våfflor är en gammal tradition som beror på en missuppfattning av Vårfrudagen. I folkmun förvandlades det till våffeldagen.

Så varför inte passa på att bjuda på ett av mina nya, goda och smala sätt att äta våfflor?

Så gör du våffelsmeten

Våffelsmeten räcker till ca 5 laggar. Om du använder ett våffeljärn med teflonbeläggning behövs inget extra fett. Vichyvattnet gör våfflorna extra frasiga. Låt dem vila på galler.

50 g margarin

3 dl vetemjöl

1 krm salt

2 dl vichyvatten

1 dl mjölk

2 ägg

Smält margarinet. Vispa vetemjöl, salt och 1 1/2 dl vichyvatten till en slät smet. Tillsätt resten av vichyvattnet, mjölken, äggen och det smälta margarinet. Grädda våfflorna.

Våffeltårta

8 port

5 våfflor

3 kiwi

1 låda jordgubbar

1 tsk socker

1 mango

100 g vindruvor

1/2 liter mager vaniljglass

Gör så här:Mosa 2 kiwi med en gaffel och bred kiwimoset på en våffla. Gör likadant med drygt hälften av jordgubbarna och strö på lite socker. Fördela jordgubbsmoset på två våfflor. Mosa hälften av glassen och lägg det på en våffla. Lägg ihop våfflorna. På den översta lägger du resten av glassen samt frukten skuren i bitar. Servera genast.

En portion ger 233 kalorier.

Våfflor med gravad lax

10 portioner

5 våfflor

3 ägg

1 krispsallad

20 rädisor

150 g gravad lax

1 rödlök

1 1/2 dl gräddfil

Gör så här: Koka äggen i 7-8 minuter. Dela i fjärdedelar. Riv salladen i bitar. Skär rädisor och lax i tunna skivor och rödlöken i tunna klyftor. Lägg sallad, rädisor, lax och ägg på en våffelbit.

Toppa med rödlök och en klick gräddfil. Lägg på en våffelbit som lock.

En portion ger 190 kalorier.

Våfflor med smak av Grekland

10 portioner

5 våfflor

en klyfta isbergssallad

20 st små kvisttomater eller cocktailtomater

1/2 slanggurka

20 st svarta oliver

100 g fetaost (16 %)

färska basilikablad

Skär salladen i fina bitar. Skär tomater och gurka i skivor. Lägg grönsakerna på en våffelbit. Toppa med oliver, tärnad fetaost och färska basilikablad.

Allra överst lägger du en våffelbit som lock.

En portion ger 172 kalorier.

Följ ämnen i artikeln