Odla i pallkrage – så här gör du
Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-03-01
I stan, trädgården eller på stugtomten – med pallkrage odlar du enkelt och var som helst. Med några enkla knep anpassar du kragen till dina behov.
Vilken ska jag välja?
När du väljer storlek och hur många pallkragar du ska ha behöver du tänka igenom tre saker. Dels vad du vill odla och hur mycket av det du kommer att kunna förbruka under säsongen. Dels vad du har för plats att röra dig på, och sist hur mycket arbete du är beredd att lägga ner. Det finns många bra saker med pallkragar, en av dem är att du kan göra din odling precis så omfattande eller enkel som du själv vill!
En annan fördel med pallkragarna är att de går att stapla på varandra efter behov. För växter och grönsaker med små rotsystem räcker en pallkrage på höjden, medan exempelvis potatis behöver mer djup och två eller tre kragar ovanpå varandra.
Tips! Om du har flera pallkragar bredvid varandra så se till att lämna gott om utrymme mellan dem så att du får plats att arbeta bekvämt.
Hur gör jag?
Förberedelserna av din pallkrage ser olika ut beroende på var du vill placera den, och placera den kan du göra nästan var som helst med jämnt underlag. Om du placerar den på gräsmattan kan du gräva upp grässkiktet precis under kragen. Där lägger du sedan ut en markväv som du låter gå upp en bit längs med pallkragens insida och häftar fast. Fyll på med jord och plantera!
Om du placerar pallkragen på balkongen eller terrassen, täck först botten med grovplast som du låter gå upp en bra bit längs med pallkragens insida och fäst så att vatten och jord inte kan sippra ut. Fyll botten med lecakulor för att skapa bra dränage och fyll sedan upp resten av kragen med jord.
När kan jag börja?
När din pallkrage är redo att börja odlas i är det bara till att följa instruktionerna för de fröer, lökar eller knölar du har valt. Eftersom jorden i pallkragen värms upp lättare och är mer skyddad än den i marken kan du påbörja odlingen lite tidigare än vad du skulle ha gjort på friland. Sedan vattnar du och gallrar som vanligt tills det är dags att skörda!