Laga läckert godis till lucia
Uppdaterad 2019-12-13 | Publicerad 2001-12-09
Honungsknäck med cashewnötter
Cirka 40 stycken
2 dl honung
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
25 g margarin eller smör
1 msk glykos
1 liten påse osaltade
cashewnötter
1. Blanda alla ingredienserna utom cashewnötterna i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp blandningen och låt småsjuda utan lock, cirka en timme eller tills den klarar kulprovet.
3. Skär upp cashewnötterna i halvor. Häll upp smeten i knäckformar och dekorera genast med nötterna.
Ingefärskola
Cirka 60 stycken
125 g margarin
2,5 dl vispgrädde
3 3/4 dl socker
1 1/4 dl ljus sirap
1 1/4 tsk vaniljsocker
2 msk glykos
2 msk färsk riven ingefära
1. Blanda allt utom ingefäran i en tjockbottnad kastrull. Bubbelkoka på jämn, ganska het värme utan lock i cirka en timme eller tills smeten klarar kulprovet.
2. Tillsätt ingefäran innan du häller upp på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt svalna minst fyra timmar.
3. Klipp kolan i bitar. Vrid eller rulla kolorna. Förpacka i smörgåspapper.
Lussemarsipan
Cirka 40 stycken
250 g mandelmassa
Gul & röd karamellfärg
1 äggvita
1. Sätt ugnen på högsta värme. Färga mandelmassan med några droppar karamellfärg så att den blir saffransgul. Färgen blir jämnare om du tillsätter några teskedar vatten. Forma små lussebullar, cirka 2,5 centimeter, och lägg dem på en plåt. Använd bakplåtspapper. Pensla med lite äggvita.
2. Grädda överst i ugnen cirka 3–4 minuter eller tills konfekten är gyllen-gul. Var försiktig! Om mandelmassan står inne för länge blir den torr och oätlig. Pensla tunt med äggvita.
Jamaicakulor
Cirka 35 stycken
500 g mandelmassa
Hasselnötter
2 msk mörk rom
100 g mörk blockchoklad
100 g apelsinblockchoklad
1 apelsin
1. Blanda mandelmassan med spriten. Rulla en lång korv. Tryck ner en hasselnöt med jämna mellanrum. Skär bitar om cirka en matskeds storlek och rulla till kulor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pressa apelsinsaft över kulorna.
2. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop de båda sorterna. Rulla kulorna i chokladen, låt svalna cirka en halvtimme och pudra sedan kakao över.
Anisknappar
Cirka 100 stycken
2 ägg
2 1/3 dl florsocker
2 3/4 dl mjöl
1 tsk hela anisfrön, som stöts
i en mortel
Hela anisfrön till dekoration
1. Vispa ägg och florsocker krämigt. Rör i mjöl och de stötta anisfröna. Skeda upp smeten i spritspåse med litet hål. Lägg bakplåtspapper på en plåt och spritsa ut små knappar 1,5 till 2 cm stora. Spritsa inte för tätt.
2. Strö några anisfrön över. Låt topparna torka över natten i rumstemperatur. Rosta nästa dag i 100 grader i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt topparna svalna.