Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Ostkakans dag

Maten betyder mycket

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Välkommen till Mat & Miljö

Det kan kännas både dyrt och svårt att äta rätt för miljön och klimatet.

Som när man står där i butiken med två ynka KRAV-märkta paprikor som tillsammans kostar 40 kronor.

Eller när det inte finns ett enda paket fisk i frysdisken som har någon form av miljömärkning alls.

Anna Hjalmarsson, redaktör Mat &Miljö.

Eller när man tvekar mellan svenska, icke kravmärkta, eller italienska kravmärkta äpplen, och förvirrat undrar vad som är minst dåligt: långa transporter eller giftfri odling?

Då är det lätt att börja undra om det är någon idé att bry sig om miljövänlig mat. Dyrt verkar det, och svårt att hitta rätt, och det är väl ändå bilar och flygplan som är det största klimathotet?

Maten är viktig

Men visst finns det anledning att bry sig! Maten är, efter transporter, det som bidrar mest till utsläppen av växthusgaser. Att välja det som odlats och producerats i närheten är oftast bättre för miljön. Och KRAV-märkta jordbruksprodukter är odlade utan konstgödsel, som annars kräver mycket energi vid framställningen.

Det blir dyrare att handla miljövänligt, det är sant. Men prisskillnaden är inte alls lika stor på alla produkter, många ekologiska matvaror går att handla nästan lika billigt som de vanliga, det visar vår jämförelse.

Dessutom börjar det komma undersökningar som tyder på att ekologiskt odlade grönsaker faktiskt är nyttigare för oss än traditionellt odlade.

Tänk på resvägen

Visst är avvägningen mellan klimatpåverkan och giftfri odling inte helt enkel alla gånger. Men arbete med en miljömärkning pågår, och tills den kommer är det är aldrig fel att fundera hur en vara transporterats (båt är okej, flyg är det inte) och hur långt den har åkt.

Det är heller aldrig fel att välja mat efter säsong. Och handen på hjärtat, de bleka importerade tomater man kan hitta i grönsaksdisken mitt i vintern, inte smakar de särskilt mycket tomat? Då är det bättre att hitta andra sallads-alternativ, med rotfrukter, vitkål, vinteräpplen…

Vi vill ge dig stöd, inspiration, fakta och nyheter för att du ska kunna äta miljö- och klimatvänligt. Titta in på Mat & Miljö ofta! Och hör gärna av dig med tips och synpunkter.