Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Ostkakans dag

Julmiddag med familjen

Uppdaterad 2018-12-18 | Publicerad 2001-12-13

– Sillen är jätteviktig på julbordet, säger Tina. Egentligen föredrar jag varm mat, annars känns det som om man äter smörgåspålägg.

Julmiddag med familjen.  Det var riktig Fanny och Alexanderjul .

TOMAT OCH SHERRYSILL MED BACON

4-6 personer

7 matjesfiléer

1 ask cocktailtomater

2 msk rödvinsvinäger

1/2 dl socker

1 schalottenlök

1 dl finhackad persilja

1 burk hela tomater

1 dl sherry

200 g bacon

Salt

Peppar

Citronsaft

1. Skala och finhacka löken.

2. Skär bacon i strimlor och stek tills bitarna är knapriga.

3. Smält socker i stekpannan.

4. Häll cocktailtomater, vinäger, burktomater och sherry i stekpannan. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

5. Småkoka i tio minuter. Låt svalna.

6. Skär matjesillfileerna i bitar och lägg dem i den kalla tomatsåsen.

7. Strö över bacon och finhackad persilja. Rätten serveras ljummen.

Ris à la Malta

– Istället för saftsås så har jag ett fruktkok som är vansinnigt gott till.

Pepparkakorna

– Jag gillar när pepparkakorna är kryddiga och häller gärna i några extra nejlikor i degen.

Julskinkan

– Ska serveras varm.

VÖRTBRÖDET

– Vörtbröd och en skiva brie ? och jag går ner i brygga av lycka, säger Tina och skrattar. Ett alternativ till vörtbrödet är det här kryddbrödet:

KRYDDBRÖD

2 formlimpor

3 dl honung

1 1/2 dl råsocker

4 dl mjölk

2 1/2 msk mald anis

1/2 dl kanel

1 rågad msk malen ingefära

1/2 msk rivet apelsinskal

1 tsk salt

6 1/2 dl vetemjöl special

1 dl rågsikt

1 1/2 msk bikarbonat

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Koka upp honung, råsocker, mjölk, anis, kanel, ingefära, apelsinskal och salt.

3. Låt blandningen kallna innan du blandar ner mjöl och bikarbonat. Rör till en jämn, lös deg.

4. Smörj två avlånga brödformar och häll i degen.

5. Sätt formarna i ugnen och sänk värmen till 150 grader.

6. Baka i 1 timme och 20 minuter.

Följ ämnen i artikeln