Mer panering än fisk i pinnen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26
Mindre än hälften var fisk i fiskpinnarna
Fisk är nyttigt, och fiskpinnar är en vanlig fiskrätt i många familjer.
Men mindre än hälften av innehållet i pinnarna var fisk i 8 sorters granskade fiskpinnar.
Åtta vanliga sorters fiskpinnar har analyserats på ett livsmedelslaboratorium av Testfakta.
Alla testade pinnar innehöll mer panering än fisk. Findus torskpinnar innehöll minst fisk , 42 procent, medan City Gross Royal Arctic hade mest, 49 procent.
Mer fiskkött bättre
Fisk är nyttig och viktig mat, och fiskpinnar är favoritvarianten i många barnfamiljer.
Men fiskpinnarna är egentligen en mindre bra variant av fisk, säger Irene Mattisson, nutrionist på Livsmedelsverket, till Testfakta. Förutom att andelen fiskkött är liten, så tillför paneringen och tillagningen mycket fett.
– Då är det bättre att äta en större portion fiskkött, säger hon.
Tillverkarna är kritiska till Testfaktas undersökning. Findus hävdar att resultatet veror på hur man tinar fisken, och att vätska från fisken sugits upp av paneringen. Deras egna mätningar visar en högre andel fisk.
Men på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut säger man till Testfakta att paneringen kan ha sugit åt sig vatten, men att villkoren är lika för alla testade sorter.
Mer panering än fisk i