Julens bästa skinkor
Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2001-12-20
Med färdigkokt sätter du knorr på julbordet -snabbt, gott och enkelt
Godare, billigare och enklare. Se där, tre skäl att välja en färdigkokt julskinka i år.
Aftonbladets kockpanel, som provsmakade året julskinkor under närmast vetenskaplig kontroll, var enig.
Tre färdigkokta skinkor placerade sig i topp. Det är bara skinkspadet som blir bättre när man bakar skinkan själv.
Färdigkokta skinkor blir allt mer populära. Inte bara för att de sparar tid, utan för att de är goda. De får bra resultat i alla test, och i år räknar handeln för första gången med att sälja nästan lika många färdigkokta som färska skinkor.
Dessutom är de färdigkokta billigare, speciellt om man räknar med att den färska skinkan förlorar en fjärdedel av vikten under tillagningen. De färdigkokta har betydligt mindre viktförlust.
Dansk skinka bäst i test
I år har expertpanelen testat fem färdigkokta, varav två danska, och fem färska julskinkor. Årets vinnarskinka blev danska Tulips färdigkokta.
- De färdigkokta skinkorna tillagas med speciell teknik under vakuum och behåller därför mer av vätskan. De blir saftigare, helt enkelt. Vi kan inte göra det i en vanlig hushållsugn, förklarade Mathias Dahlgren.
Tulip vann med god marginal. Men bäst smakbetyg fick faktiskt skinkan på tredje plats, en färdigkokt pigghamskinka.
Svårt hitta krav-märkt
Den som vill ha en miljövänlig krav-märkt skinka får leta. Utbudet är litet. Många kravskinkor har köpts in redan i somras och frysts ner för att täcka efterfrågan. Den enda kravskinka som Aftonbladets kockpanel smakade på, Änglamarks, var också lite av en besvikelse. Men skinkspadet fick högsta betyg. De färska skinkorna gav över lag det bästa spadet.
Någon fem-plus-skinka hittade inte kockarna i år.
- Nej, det finns ingen höjdarskinka men heller inga riktiga bottennapp, kommenterade Alexandra Zazzi.
Skinkorna har blivit bättre med åren, och jämnare. Det konstaterade Nils-Emil Ahlin som deltagit i Aftonbladets skinktest i flera år.
Men de färdiggriljerade skinkorna gjorde kockarna tummen ner för. Det blir bara kladdigt.
De färdigkokta kan man enkelt griljera själv hemma i köket och få den goda skinkdoften som sprider julstämning.
De flesta skinkor vi testat finns att köpa i hela landet, men julskinka är delvis en lokal specialitet. Därför har vi också med en färsk skinka från Alviksgrisen, som är en storsäljare i Norrbotten, men bara där. För några år sedan kom Alviksgrisen i topp i testet. I år blev det näst sista plats.
Mathias Dahlgrens hovmästarpickles för julskinkan
Nils-Emil Ahlins goda julmumma
Lena Anderfelt