Larmet: Grisbrist – julskinkan kan ta slut
Publicerad 2023-10-20
Julskinkorna riskerar att sina.
Brist på slaktgrisar gör att färre kan få njuta av julbordets mittpunkt.
– Vi närmar oss ju jul och vi ser att det blir en utmaning, säger Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen till SVT Väst.
Högre energi- och foderkostnader i kölvattnet av kriget i Ukraina har lett till att bråda tider för landets lantbrukare.
Nu larmar slakterierna om att det inte finns julskinka till alla i år, rapporterar SVT.
– Det finns inga volymer i våra fryslager. Allt är tömt och har gått ut på marknaden, konstaterar Stefan Kylén, vd på Skövde slakteri till kanalen.
Det beror på att flera svenska grisgårdar tvingades lägga ner sina verksamhet under förra året. Nu finns det helt enkelt inte tillräckligt med slaktgrisar som kan möta gängse efterfrågan på julskinka.
”Inte obegränsat”
Hans Agné på Svenska köttföretagen bedömer att produktionen kommer att minska med 5–6 procent. Import kommer inte att lösa situationen, i och med att det ser likadant ut i andra länder.
Slakterichefen Stefan Kylén säger till SVT Väst att svenskarnas förändrade matvanor dock kan lösa bristen av sig själv.
– Det finns inte obegränsat med julskinka i år, men samtidigt sjunker konsumtionen av julskina lite varje år, säger han till kanalen.
Edward Blom: Tråkigt att höra
Gastronomen Edward Blom kommenterade senare under morgonen saken i SVT:s Morgonstudion.
– Det var tråkigt att höra. Julskinkan har i ungefär 150 år varit den självklara centrala delen av det svenska julbordet.
Men någon bunkring är inte nödvändig i familjen Blom.
– Vi har en gammal julskinka liggande i frysen, eller två till och med, men de har ett år på nacken så i värsta fall får vi ha den som skådebröd medan man äter andra styckningsdetaljer, säger han till Morgonstudion.