…och här är hela kalaset – recept på nio rätter
Uppdaterad 2017-09-27 | Publicerad 2009-06-03
Italiensk omelett med tomatconcassé. Rostad sommarkål med lime och koriander. Melon & kycklingsallad, morotstzatziki...
Nio fräscha rätter till sommarbordet kramade Fredrik Eriksson ur sin femhundralapp.
Matlagningen tog 1 timme och sju minuter, men då hade Fredrik Eriksson fuskat lite och ugnsstekt de färska kycklingarna i förväg och kokat bönorna. Olja, salt, peppar, normala kryddor och en buljongtärning räknade vi till skafferivaror och tog inte med på notan.
Så här gjorde Fredrik Eriksson:
1 Sommarkål med lime och koriander
1,5 kilo spetskål skärs i skivor, penslas lätt med olja och rostas i ugn 250 grader ca 10 minuter. Serveras med hackad persilja. Färsk lime och en halv spansk peppar som dekoration på faten.
2 Fredriks linssoppa
Hacka en gul lök, två vitlöksklyftor, ungefär 5 gram ingefära och två morötter. Bryn i olja i tjockbottnad kastrull. Koka med linserna, en tärning grönsaksbuljong och 2 liter vatten i ca 20 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt därefter ungefär 5 gram finskuren ingefära, en halv hackad chili. Servera med färsk hackad koriander.
3 Italiensk omelett med tomatconcassé
Hacka två gula lökar och en liten bit ingefära. Blanda i stjälkarna från den färska persiljan och basilikan. Fräs i smör eller olivolja.
Häll i två burkar tomater, salt och peppar, låt småputtra i pannan.
Alla 18 äggen rörs samman och omeletterna gräddas naturell i två stekpannor – inte för svag värme! Rör dem luftiga, krämiga. Häll över concassén och servera med hackad basilika på topp.
4 Morotstzatziki
Skala och riv grovt cirka 1 kg morötter. Blanda en halv liter gräddfil med fyra finhackade vitlöksklyftor och en nypa salt.
Varva ner morötterna i gräddfilen och tillsätt ca 3 dl filmjölk.
Servera med klippt persilja på topp.
5 Kycklingsallad
Koka upp 1 pkt pasta tortiglioni och lägg i en stor skål.
Varva ner två skivade tomater, en skivad gurka. Blanda i bröstbitarna ur tre ungsstekta kycklingar, skurna i benfria bitar. Slå i ca 7 dl filmjölk som dressing. Salta, peppra och krydda efter smak. Kan serveras varm eller kall.
OBS: här saknade Fredrik Eriksson kryddblandningen han tvingades avstå från. Han fuskade med en brödkrydda i skafferiet, fänkål och anis ingick.
6 Bönsallad
Koka 1 kg stora vita bönor och 1 kg kidneybönor. Gör dressing av olja och vinäger. Blanda bönorna med två burkar gröna oliver.
7??Melonsallad med kycklingvingar
En vattenmelon 1,3 kg skalas och skärs i bitar. Pressa saften ur en lime över, skiva en annan lime och lägg i salladen.
Serveras på fat med vingar, lårben och övrigt kvar från de tre ugnsstekta kycklingarna. Se till att det blir lite drygt 20 bitar.
8 Nybakt Ciabatta
Köp två paket Ciabattamix, grädda enligt anvisningarna till fyra stora bröd.
9 Paprikasallad med chili
Skala och hacka två gula lökar, skär paprikamixen i strimlor, hacka en av chilifrukterna. Tillsätt en burk oliver. Varva med olivolja, salt och peppar som dressing.
Tar gästerna med eget vin kostar hela festen 500 kronor.
Vill du slå på stort och bjuda även på drickat kostar det 500 kronor till – totalt 1000 kronor.
Tre lådor vin ger 9 liter dryck, varje gäst får tre glas vin till maten, med vatten på bordet räcker det gott och väl.
Aftonbladets vinexperter Camilla Settlin och Ulrika Karlsson tipsar här om både rött och vitt som passar till Fredriks festbord.
Nostro Grecanico Catarratto (2007)
(nr 22973)
Sicilien, 13,5 %
Bag-in-box, 149 kr
Tre lådor blir 447 kronor.
”Ett vin med bra koncentration och balans för liten peng. Doften är parfymerad och lätt aromatisk med dominans av tuttifrutti, päron och kryddor. Smaken är rättfram, ren och enkel med gul fruktighet, kryddor, frisk syra och kort eftersmak.”
Oude Kaap Cinsault Ruby Cabernet
(nr 22017)
169 kr, 13,5 %
Tre lådor blir 507 kronor
”Mjukt och lättdrucket i bärsaftig stil, om än med större smakrikedom denna omgång. Karaktären präglas av god bärighet av framförallt blåbär, röda och svarta vinbär. Kryddigt avslut.”