Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Duellen mellan mästerkockarna

Publicerad 2012-03-28

Nöjesbladet låter ”Sveriges mästerkock”-finalisterna göra upp i en duell

Ikväll gör Sigrid Bárány och Josephine Lindqvist upp om titeln ”Sveriges mästerkock”. Nöjesbladet kunde inte hålla sig och satte de två finalisterna på prov redan nu – för att kora vår egen vinnare.

Ett teoriprov och ett praktikprov – sedan tvångsfrågorna. Passa på att testa dig själv, är du bättre än mästerkockarna?

Finalist 1: Sigrid

Namn: Sigrid Marie Bárány. Ålder: 36. Yrke: Översättare. Familj: Pojkvän. Bor: Stockholm.

 Vad vill du göra nu när programmet är slut?

– Jag vill bli Sveriges Nigella. Sen vill jag skriva om mat. Inte bara om recept utan om historierna bakom. Det är viktigt och det görs inte så mycket i dag. När jag äter kalvbräss tänker jag till exempel alltid på Hannibal Lecter.

 Har du fått mycket uppmärksamhet på stan?

– Ja. Folk är jättegulliga och kommer fram. Men de vill inte störa så ibland kommer de fram och i princip viskar ”lycka till” eller ”jag tycker du är bra”.

 Vad skulle du bjuda kungen på för mat?

– Åh, då skulle jag göra rilette på fläsksida. Det är en helt fantastiskt rätt. Jag tror inte att han får äta så mycket sådant och ingen människa bör missa det.

 Och en dejt?

– Då blir det fläsk. Helt klart.

Finalist 2: Josephine

Namn: Eva Josephine Lindqvist. Ålder: 25. Yrke: Butikschef/gruppträningsinstruktör. Familj: Pojkvän, en son. Bor: Kungsängen.

 Vad vill du göra nu när programmet är slut?

– Jag vill fortsätta göra tv eftersom jag märkte att jag gillade det i ”Sveriges mästerkock. Sedan kan jag tänka mig att skriva om mat, recept och så. Men det blir så konstigt eftersom det är så lång tid sedan inspelningarna. Då var man jättetaggad.

 Har du fått mycket uppmärksamhet på stan?

– Ja, folk känner igen mig. Ibland kommer de fram och säger ”just det, du är ju med i Sveriges mästerkock. Det var därför jag kände igen dig”.

 Vad skulle du bjuda kungen på för mat?

– Hemmagjorda sillar och svensk färskpotatis.

 Och en dejt?

– Fisk. Det blir man inte så mätt av och då orkar man mer sen.

Sigrid och Josephine klurar.

■ 1. Teoriprovet – mat- & dryckquiz

De båda deltagarna, som snarare beskriver sig som praktiker än teoretiker när det kommer till matlagning, utsattes först för ett teoriprov i Nöjesbladets egen tävling.

1. Vem är det här?

Sigrid: Svarade rätt

Josephine: Svarade fel

(Svar: Tommy Myllymäki)

2. Varifrån måste den italienska korven mortadella komma ifrån för att få kallas just detta?

1. Bergamo

x. Bologna Sigrid Josephine (RÄTT)

2. Palermo

3. Vilket land producerar ölsorterna Kingfisher och Cobra?

1. Australien

x. Sydafrika Josephine

2. Indien Sigrid (RÄTT)

4. När kom pizzan till Sverige?

1. 1968 Sigrid (RÄTT)

x. 1952 Josephine

2. 1971

5. Vilken av dessa krogar har två stjärnor i Guide Michelin?

1. Mathias Dahlgren Matsalen Sigrid Josephine (RÄTT)

x. Lux

2. Mathias Dahlgren Matbaren

6. Vad är Herta?

1. Tomat

x. Äpplen Sigrid Josephine

2. Potatis (RÄTT)

7. I vilken månad infaller kanelbullens dag?

1. September Josephine

x. Februari

2. Oktober Sigrid (RÄTT)

8. Vem har skrivit kokboken ”Prinsessornas kokbok”?

1. Leila Lindholm

x. Kajsa Warg

2. Jenny Åkerström-Söderholm Sigrid Josephine (RÄTT)

9. Hur många sorter bra (ätbar) matsvamp har vi i Sverige?

1. 50

x. 100 Sigrid (RÄTT)

2. 25 Josephine

10. Vilket djurs kött anses vara ”rött kött” och inte vitt?

1. Kyckling

x. Struts Sigrid Josephine (RÄTT)

2. Flamingo

Resultat

Sigrid: 9 rätt

Josephine: 4 rätt

Vinnare: Sigrid.

TVÅ TOMATJONGLÖRER  Deltagarna ger sig på ett försök att jonglera med tomater. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

■ 2. Praktikprovet – tomatjonglering

Steg två i tävlingen, att hantera råvaror på ett sätt de kanske inte är vana vid, blev desto jämnare.

– Hur gör man? Utbrast de båda deltagarna när de fick tre tomater i sina händer och ombads att jonglera med dem.

Det visade sig att Josephine mycket väl visste hur man gjorde när de satte i gång. Inte för att någon av deltagarna skulle ha en potentiell karriär inom cirkus – men Josephine hanterade tomaterna snäppet bättre än Sigrid.

Josephine: 4 sekunder

Sigrid: 2 sekunder

Vinnare: Josephine.

Deltagarna firar den delade segern i Nöjesbladets tävling.

Duellen slutar med delad seger.

Josephines vinst gjorde att det plötsligt stod lika mellan finalisterna – och Nöjes­bladets mästerkocksduell blev oavgjord.

I kväll får tjejerna tre utmaningar: en hemlig låda, ett smaktest och ett uppdrag att komponera en trerättersmeny. Den som vinner får en kvarts miljon kronor och ett kokbokskontrakt med Bonnier.

Vad väljer Sigrid?

Aldrig mer laga mat.

Bara äta bruna bönor resten av livet.

Alltid göra mat för 50 personer.

Aldrig få göra mer än en halv portion åt gången.

Avsluta varje mening med: ”Ja, jag var finalist i Sveriges mästerkock”.

Alltid gå runt och bära på en ananas.

Per Morberg.

Leif Mannerström.

Aldrig mer sås.

Aldrig mer kolhydrater.

Stjärnkrog.

Kvarterskrog.

Rysk kaviar.

Kalles kaviar.

Vad väljer Josephine?

Aldrig mer laga mat.

Bara äta bruna bönor resten av livet.

Alltid göra mat för 50 personer.

Aldrig få göra mer än en halv portion åt gången.

Avsluta varje mening med: ”Ja, jag var finalist i Sveriges mästerkock”.

Alltid gå runt och bära på en ananas.

Per Morberg.

Leif Mannerström.

Aldrig mer sås.

Aldrig mer kolhydrater.

Stjärnkrog.

Kvarterskrog.

Rysk kaviar.

Kalles kaviar.