Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Nakna kocken skulle stoppa fetma – jäste

Publicerad 2012-03-08

Jamie Olivers korståg för bättre mat har gett en oväntad bieffekt

För mycket av det goda?

Ser onekligen så ut.

Stjärnkocken Jamie ­Oliver har jäst rejält på sistone.

Fel kost? Under ett föredrag i Australien i förrgår visade stjärnkocken upp en ny, lite rundare, sida. Vad viktuppgången beror på är oklart, men som kock är det inte alltid lätt att hålla formen. Foto

Oliver är i Australien, den senaste hållplatsen för hans världsomfattande korståg för bättre skolmat.

Han satte i gång sin kampanj år 2005, då den usla brittiska skolmaten och ­alla feta och felnärda barn började stå honom upp i halsen.

Jamie Oliver har alltid predikat de goda råvarornas evangelium. Och med stor framgång, han har blivit multimiljonär på kuppen.

”Ett moment 22”

Man ser genast att ­något inte stämmer på bilderna. Han ser närmast ut som ett eget exempel på den övervikt han vill bekämpa.

Rubrikmakarna firar naturligtvis julafton och undrar om han satt i sig fel sorts skollunch.

Man kan ju fråga sig varför inte fler kockar skenar i väg.

– Det är ett dilemma, man måste ju provsmaka maten och man lagar sötsaker till sina gäster. Den som har

Alexandra Zazzi.

lätt att lägga på sig får verkligen passa sig, säger Alexandra Zazzi.

– Det är som ett moment 22.

– Händer något oväntat i tillvaron är det lätt att börja tröstäta på jobbet och då kan det skena i väg.

Själv tränar Alexandra Zazzi flera gånger i veckan.

– Det borde fler kockar göra, men många jobbar så hårt att de inte orkar.

Stjärnkocken Monika Ahlberg, som har skrivit 15 kokböcker och snart kommer ut med sin sextonde, springer varje dag innan arbetet.

– Det är mitt sätt att rensa hjärnan och få nya idéer. Sen måste jag göra det för att kunna smaka på maten vi gör. Jag småäter ju hela tiden.

”Mat är som vin”

Matprofessorn Carl Jan Granqvist tror att Olivers rondör beror på stress.

– Med en sån stress i livet kan man lätt hamna i obalans och då blir det så där. Principen är alltid att inte stoppa i sig mer än vad man gör av med.

– Visserligen är vi krögare och kockar omgivna av mat hela ­tiden. Men det är som med vin … man kan ju inte dricka allt bara för att man har flaskorna inom räckhåll.

Började laga mat på en pub som åttaåring

Jamie Oliver, 36, slog ­igenom som ”Den nakna kocken” 1997. Namnet har ingenting med hans eventuella nakenhet att göra utan handlar om att hans ­recept är enkla – ”nakna.”

Redan som åttaåring ­började han fuska i köket i föräldrarnas pub.

Jamie Oliver har blivit en världskändis. Hans program och matlagningsserier visas i över 40 länder.

2003 belönades han med ordern Member of the British Empire, den högsta utmärkelse en brittisk civilperson kan få.

Han har gett ut 18 kokböcker. Samtliga stora internationella bästsäljare.

2005 satte han i gång sin stora kampanj för bättre mat i skolorna, en kampanj som fortsätter än i dag.

Följ ämnen i artikeln