Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Undvik fettfällorna på midsommarbordet

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2010-06-11

Dietisten varnar!

Snart är det dags för midsommar och den härliga midsommarbuffén men det gäller att se upp.

En av de värsta fettfällorna är sillen.

Men det är inte själva fisken som är onyttig – ofta är det såsen runt om, berättar dietisten Mia Troberg Elonq.

Jordgubbar är nyttiga – men se upp för glass och grädde om du vill hålla formen över midsommar.

Midsommarbordet är gott – men fett. För att hålla vikten över midsommar gäller det att välja rätt på bordet.

En av de värsta fettfällorna är sillen. Men det är inte själva fisken som är onyttig – ofta är det såsen runt om.

– Matjesilltårta är mastigt som tusan, gjord på söt kavring och fet crème fraiche. Ta bara en liten bit. Se också upp med sill som simmar i vit sås – välj sill som ligger i någon sorts lag istället, säger dietisten Mia Troberg Elonq på Tasteline.

I allmänhet är det såserna som är de största fettbovarna.

– Alla såser kan vara en fettbomb, kolla vad de är gjorda på. Håll dig till gräddfilsvarianter eller ta bara lite, tipsar Mia Troberg Elonq.

Nyttiga råvaror i onyttiga kläder

Grädde är gott – men som bekant onyttigt och vi svenskar har för vana att dränka även de nyttiga delarna av våra midsommarbufféer i grädde eller gräddbaserad sås. Nyttigheter som potatis och jordgubbar blir onyttiga när de serveras med sås och grädde.

– Potatissallad är en given fettfälla. Välj hellre en fransk potatissallad än en gräddig svensk. Jordgubbar serveras oftast på en gräddig tårta eller med glass eller vispad grädde. Ät mer jordgubbar och mindre grädde, ett enkelt och gott råd.

En godsak i taget

På midsommarbordet finns också mycket smör och majonäs – gudomligt gott men riktiga viktfällor.

– Skippa smöret på brödet om det serveras en god ost, säger Mia Troberg Elonq.

Hon varnar också för allt i majonnäsväg. Det är fett.

– Även lättmajonnäs kan innehålla väldigt mycket fett, lite beroende på tillverkare.

Ät gott – en gång

Bjuds det på snacks innan måltiden? Hoppa över det om du vet att det blir mycket mat och dessert. och undvik nattamaten.

– Nattamat är sällan en fräsch sallad. Här gäller det att ha karaktär även med några snapsar innanför västen. Ät lite och drick flera glas vatten, tipsar Mia Troberg Elonq.