Centern bull- bluffade i Åre
Publicerad 2011-09-24
Krävde KRAV-märkta vaniljbullar - som skickades ut på tjugomilaresa
ÅRE. Centerpartiet åkte på en bull-bluff i Åre.
Aftonbladet kan avslöja att de närproducerade bakverken har varit ute på en miljövidrig resa.
– Det känns onödigt, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Annie Lööf har just slagit fast att Centerpartiet ska bli "hela Sveriges gröna röst" och principen att stödja det lokala näringslivet är sedan länge grundmurad i partiet.
Därför hade Centerpartiet särskilt krävt att få kanel- samt vaniljbullar från Åre bageri - Jämtlands enda KRAV-certifierade bageri. Som dessutom ligger 150 meter från Holiday Club där stämman hålls. Skyltar visade även att den ofantliga mängd kanelbullar som bjöds åt deltagarna kom från just Åre bageri. Men när Aftonbladet kontaktar bageriets ägare, Greger Eriksson, visar det sig att något är galet.
Extrasväng
– Vi vill inget hellre än att leverera till Centerstämman, men Centerstämman har valt bort det lokala alternativet. Vi har tidigare bakat till större och mindre konferenser på Holiday Club, typ Nato-mötet och miljöminister- möte.
När Aftonbladet konfronterar personalen på Holiday Club så visar det sig att verkligheten är mer komplex.
– Det är alltså Åre-bullar men de har åkt en extrasväng till Östersund, säger Ola Loman, souschef på Holiday Club.
Det visar sig att hotellet fått ett billigare pris på de extremt närproducerade sötebröden genom att köpa dem från en grossist i Östersund - 10 mil bort.
– Det är för jäkla dumt egentligen, säger Loman.
Detta är alltså förklaringen till att Greger Eriksson inte vet att han levererat bullar till C-stämman, enligt Loman.
På något sätt har bullarna alltså blivit billigare genom att - först transporteras till Östersund och så tillbaks till Åre - naturligtvis på miljöns bekostnad.
Ologiskt
– Det verkar inte miljömässigt logiskt, säger Eskil Erlandsson, landsbygdsminister ( C ).
Hans projekt "Matlandet Sverige", går ut på att uppmuntra och stärka lokala livsmedelsproducenter - och har både tydlig miljö- och hälsoprofil.
Han påpekar att både sockret, mjölet och framförallt kanelen i bullarna med största sannolikhet inte är närproducerade. Dessutom är begreppet vagt.
– Det finns heller ingen bra definition på vad närproducerat är, säger Erlandsson.
Men när det gäller miljöaspekten av bulltransporten har han bilden klar.
– Det känns onödigt.