Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Lätt att koka skinkan själv

Uppdaterad 2018-12-12 | Publicerad 2004-12-20

Men Aftonbladets kock Rikard Nilsson föredrar ugnsbakat

Det är inte svårt att koka julskinka själv.

Många tycker att den blir godast om man får tag i en med ben.

Kom bara ihåg att skinkan krymper med cirka tio procent.

Skinkan, väl sköljd, ska ligga i en stor gryta och vara täckt av vatten.

Fyll på med krossade kryddor och andra smakämnen:

Kryddpeppar och vitpeppar, några lagerblad och kryddnejlikor, några skurna morötter, litet vanlig gul lök i skivor, litet rosmarin och mejram ger god smak åt spadet.

Stick in en termometer i den tjockaste delen av skinkan.

När den nått 70 grader är skinkan klar.

Sila spadet och koka ihop det någon eller några deciliter till ett dopp i grytan.

Aftonbladets mästerkock Rikard Nilsson är dock inte så svag för hemkokt skinka.

- Man utsätter den yttre delen av skinkan för väldigt hård värme, 100 grader, medan man kokar den. Det kan göra den torr, för den blir ju klar först när den är 70 grader längst in.

Som en tjälknul

- Jag brukar göra så här: jag köper en skinka som jag ställer in i ugnen vid elvatiden på kvällen. Ugnsteperaturen är på 75, 76, grader.

- Där står skinkan hela natten och vid åtta, niotiden på morgonen är den klar. På samma vis om man gör tjälknul. Det blir jättegott.

Rikard Nilsson låter sin skinka ligga kvar i plastörpackningen och spadet från den samlas inuti. Man kan också köpa värmebeständig plast och packa in den noggrant.

- Folie är inte lika bra, spadet rinner gärna ut och sedan dunstar det.

Det spad som skinkan ger med det här tillagningssättet blir väldigt koncentrerat och salt. Då går det bra att spä ut det med litet vatten.

Läs också:

Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln