Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Årets julskinka blir rekorddyr

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2005-12-07

..och till nyår höjs priset på oxfilé

Årets julskinka väntas blir dyrare än någonsin.

För en svensk pigghamskinka kan man få betala rekorddyra 75 kronor per kilo.

Och till nyår blir det inte bättre med höjda priser på ox- och fläskfilé.

En dyr mathelg väntar den som vill ha ett traditionellt svenskt julbord och därefter en festlig nyårssupé.

Högre världsmarknadspriser gör att en kokt pigghamskinka väntas kosta 75 kronor per kilo ute i handeln. Förra året var motsvarande pris 70 kronor, enligt uppgifter från Scan.

– Vi har höjt priset med en krona, sedan är det ju handeln som sätter priset ute i affären, säger Martin Pardell, produktchef för julskinka på Scan, till aftonbladet.se.

Han har själv sett prisexempel på 75 kronor per kilo.

Nyårsfilén blir också dyrare

I värsta fall kan alltså en färdigkokt skinka på tre kilo bli 15 kronor dyrare jämfört med förra året.

På livsmedelskedjan Coop har man inte diskuterat priset på julskinkan än.

– Vi är intresserade av att hålla priserna nere. Men självklart måste vi också följa utvecklingen av världsmarknadspriserna, säger Magnus Frisk, presschef på Coop, till aftonbladet.se.

Däremot ser han framför sig en prisstegring när det gäller oxfilén.

– På grund av mul- och klövsjukan i Brasilien kommer priset på oxfilén definitivt att stiga. Möjligen med upp till tio procent. Det drar även upp priserna på till exempel fläskfilén.

År julbordet hotat?

Men Aftonbladets konsumentreporter Karin Ahlborg tycker inte vi ska hetsa upp oss över de höjda priserna, i varje fall inte när det gäller julskinkan.

– Skinkan är nästan det billigaste vi har på julbordet, så nej, julbordet är inte hotat.

– Även om köttpriserna i Sverige stigit det senaste året så är vi fortfarande billigast i Norden. Man kan inte längre säga att Sverige är ett dyrt land när det gäller mat.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln