Guide: Rätt vin till maten
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11
Experten tipsar
Att välja vin med omsorg är viktigt för att få ut det mesta av sommarmaten.
Men det är inte helt lätt att veta vilket vin som passar.
Här är en enkel guide till sommarens middagar.
Tycker du att det är svårt att välja rätt vin till maten?
Trots svenskarnas ökande intresse för vin, så är det många som tvekar när det ska väljas.
Torrt eller halvtorrt eller rosé? Vad passar bäst till grillat?
Att välja vin med omsorg lönar sig – smakupplevelsen kan förhöjas eller försämras beroende på vilken dryck du väljer till.
Grillat
Grillad mat kräver i allmänhet ett kraftigare vin än mat som är kokt eller tillagad på något annat sätt. Grillningen förhöjer smakerna på maten och vinet måste följa med.
Den enklaste regeln är vitt vin till fisk och rött vin till kött. Men riktigt så enkelt är det inte. Ett vitt vin passar bra till grillade skaldjur och fisk men också till ljust kött och kyckling.
– Fatlagrade vita viner som till exempel Chardonnay passar över lag bra till grillat, säger Jenny Gabrielsson på Systembolagets kundtjänst.
Till grillad lax kan ett lätt rödvin passa bra. Till kött som nöt, lamm och fläsk passar ofta ett lite tyngre rödvin.
– Fruktiga rödvin är gott till grillat och druvor som Cabernet, Zinfandel och Shiraz, säger Jenny Gabrielsson.
Lätt buffé
Till den lätta sommarlunchen kan det vara gott med något läskande. Bubbel som Cava och Champagne känns lyxigt.
– Bubbel är förstås populärt på sommaren. Om man ska dricka vitt vin till exempelvis en sallad så passat ett friskt och fruktigt vin som inte är fatlagrat eller har för mycket kropp för då kan det ta över smaken, säger Jenny Gabrielsson.
Även sommarfavoriten rosé passar utmärkt till en buffé.
– Roséviner är ofta fruktiga, med aromer som påminner om söta bär- och frukter och är i allmänhet friska och lätta. Det är okomplicerade viner - de är lite som sommaren är självt, säger Jenny Gabrielsson.