Bäst före - dagen garanterar enbart att varans smak är på topp.
Egentligen går den att äta i flera dagar till.
– Ytterst få produkter är farliga att äta gamla, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Sveriges butiker slänger tonvis med mat som egentligen går att äta.
Svenska Dagbladet skriver i dag om handlare som till och med slänger varor innan bäst före dagen är passerad.
"Nöjda kunder vill se välfyllda fruktkorgar, nybakat bröd och bra bäst före datum", skriver SVD:s reporter.
Men nästan all mat går att äta – i flera dagar till.
Och de flesta varor smakar exakt lika gott.
Smakar som det ska göra
Bäst före-märkningen är enbart en kvalitetsstämpel.
– Producenten garanterar kunden att så länge datumet inte har passerats smakar livsmedlet som det ska göra, om det har förvarats vid rätt temperatur, säger Hans Lindmark.
Han råder konsumenter att titta efter längden på varans bäst före- tid.
– De varor som har lång hållbarhetstid tål också en ännu längre hållbarhetstid. Livsmedel med kort bäst före period bör man smaka av och lukta på innan man stoppar i sig. Man får provsmaka lite, tycker man att det verkar bra kan man äta det, säger Hans Lindmark.
Se upp med sista förbrukningsdag
Annat är det med varor märkta med sista förbrukningsdag. Där ska du se upp!
Sista förbrukningsdag anges på extra känsliga produkter, som försämras snabbt och som innebär en stor hälsorisk vid försämring, till exempel kött, rå fågel, och rå fisk.
– Allting handlar om hur snabbt bakterier tillväxer i produkten. Tumma inte på sista förbrukningsdag. Då kan det bli hälsofarligt, säger Hans Lindmark.
Han poängterar samtidigt att det rör sig om ytterst få varor. Resten går att äta – bara de smakar bra.
Så länge kan du äta varan
Varor som är farliga att äta efter sista förbrukningsdag:
arrow köttfärs
arrow kött
arrow rå fisk
arrow rom
arrow rå fågel
arrow rå korv
arrow råa inälvor
Varor som går att äta efter bäst före dag (exempel):
"Smaka av och lukta om varan fortfarande går att äta" (Lindmark)