Forskare: Du kan dö av fosfor i maten
Publicerad 2013-11-29
Fosfor i maten leder till fördubblad risk att dö i förtid, visar ny amerikansk forskning.
Ämnet finns i flera svenska matvaror.
Men tillverkarna informerar inte om det, skriver Svenska Dagbladet.
Frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk. Det är matvaror som enligt den amerikanska studien innehåller mest tillsatser med fosfor.
Fosfor är vanligt i människokroppen. Men ingen har känt till hur farligt det är med stora mängder av ämnet.
Fördubblad dödsrisk
Nu redovisar forskare, vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore och University of Alabama, sina resultat. De har funnit att för stora halter av fosfor kan leda till fördubblad risk att dö i bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.
Enligt forskarna leder en dos på över 1 400 mg per dygn till ökad dödlighet. Enligt Livsmedelsverket ligger nästan hälften av Sveriges befolkning på nivåer som är högre än det.
– Tillsatserna har en viktig funktion för många tillverkare. Om de inte vill minska innehållet bör de i stället frivilligt deklarera innehållet på etiketten, säger Janeen Leon, vid Metrohealth Medical Center till Foodnavigator-usa.com.
Göms under E-nummer
Tillsatser med fosfor används av flera skäl. I färdigmat binder de vätskan i maten och förlänger hållbarheten. Det tillsätts för smaken i cola-drycker och skapar illusionen av en bubblig friterad yta på potatischips, skriver Svenska Dagbladet. Men de används också i yoghurt för att ge bra konsistens och i industriellt bageribröd för att det ska se som att brödet jäst ordentligt, trots att det inte har det. Även frukostflingor och frusna grönsaker innehåller höga halter av fosfor – för att förbättra färgen.
I Sverige är det inte många som känner till att maten faktiskt innehåller fosfor.
Tillsatserna göms under E-nummer som få vet vad betyder. Det blir svårt för kunden att kontrollera hur mycket av ämnet som gömmer sig i maten.
Fakta: Fosfor
Fosfor behövs för bildning av ben och tänder, syrabalansen och energiproduktion.
Brist på fosfor kan leda till urkalkning av skelettet och kalciumförluster.
Rekommenderat dagligt intag för vuxna är 600 milligram, men nivåer på upp till 3 000 milligram anses som säkra.
De vanligaste källorna till det fosfor vi får i oss är mjölk, fil, yoghurt, kött, ägg, ost och bröd.
Ett för högt intag av fosfor kan ha negativa hälsoeffekter, framför allt på sköldkörteln och skelettets benomsättning.
Källa: Livsmedelsverket (TT)