Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Därför ändrar vinet smak när du är hemma

Publicerad 2014-04-13

Smakade favoritvinet från semestern räv hemma i verkligheten?

Nu har forskare i Oxford hittat en förklaring.

Mustig och smakrik bourgogne. Passar bra till Frank Sinatra och levande ljus.

Så kan vinomdömen se ut i framtiden, tror forskare i Oxford.

De har forskat på varför vinet som smakade så gott på den lilla trattorian på semesterresan till Italien inte imponerar på hemmaplan.

Och det handlar om hur ljus och ljud förändrar smaker.

Kan ändra rekommendationer

Vinet som var så gott i Italien dracks i kvällsdunkel, på bordet stod en röd ljuslykta och i bakgrunden hördes klassisk musik.

Det gav vinet en annan smak än i det väl upplysta vardagsrummet med ”Let's Dance” på tv:n i bakgrunden.

Professor Charles Spencer som leder försöken tror att vin kan komma att säljas inte bara med rekommendationer om vilken mat det passar till, utan också vad för slags ljus och ljud som höjer smaken.

Vinmakaren förvånad

– Vinet som du tar med hem har förstås inte förändrats men det har omgivningen, säger han till The Sunday Telegraph.

När vinmakaren Roberto Vicente gjorde försöken i ett laboratorium häpnade han:

– I det vita ljuset kände jag väl igen mitt vin.

Men när ljuset ändrades till ett rödare sken hände något.

– Oj, det smakade mognare och sötare och beskan hade mildrats, säger vinmakaren.