Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Ministern: Så hittar du rätt ägg till påsk

Publicerad 2012-04-04

Eskil Erlandsson ger bästa tipsen

Påsktider är äggtider. Aldrig äter vi så många som nu.

Men det är skillnad på ägg och ägg.

Lantbruksminister Eskil Erlandsson vet hur man ska undvika rötäggen.

eggspert Lantbruksminister Eskil Erlandsson visar Aftonbladets reporter Svante Lidén skillnaden mellan ägg och ägg.

Erlandsson gick själv ut till hönshuset och plockade frukostägg när han var grabb hemma på gården i Småland.

– Men nu köper jag äggen från en granne i närheten.

Men till skillnad från de ägg som finns i affärerna är ­Erlandssons småländska ­frukostägg omärkta.

– Det är bara de små producenterna som inte behöver märka äggen.

Faktum är att både äggen och askarna märks. Läsvärdet är kanske inte så högt, men det finns mängder med ­information på askarna.

Varje ask ska märkas med:

1: Namnet på varan (ägg).

2: Antal (till exempel sex stycken).

3: Kvalitet och viktklass (exempelvis ”A” och storlek/vikt. XL är störst).

4: Bäst före-datum (håller alltid betydligt mycket ­ längre).

5: Namn och adress till firman.

7: Kontrollnummer.

8: Produktions ­ system (till exempel ­ ”frigående höns – inomhus”).

Dessutom får den ambitiöse producenten märka askarna med minst sju andra upp­gifter.

Förutom det ska varje ägg märkas så att man kan spåra ­anläggningen.

Det där verkar ju ­ ganska onödigt.

– Inte alls. Konsumenten ska kunna se kvalitet, ursprung och storlek. Det är bra att ­veta att hönsen har ­varit frigående. Det mår ju både hönsen och vi bättre av, säger Eskil Erlandsson.

Vad är det för fel på de ­ bruna äggen?

– Inget alls. Ett ägg är ett ägg. Det är samma innehåll under skalen.

En del ägg har gulare gulor, beror det på en massa ­ kemikalier?

– Nej, det har med fodersammansättningen att göra.

Vad ska en höna äta då?

– Fodret är spannmålsbaserat. Sen tillsätter man lite kalk för skalbildningens skull. Förr fick de ofta snäckskal.

De gillar mask också?

– Det kan de ju hitta om de går utomhus.

Men då riskerar de ju att bli uppätna själva.

– Den risken finns förstås.

Är utomhusägg bättre än ­ inomhusägg?

– Alla ägg är bra i Sverige.

Importerar vi mycket ägg?

– Nästan inga. Det främsta skälet till det är smittorisken. Salmonella förekommer knappt i svenska ägg. Det är betydligt vanligare utomlands.

Hur länge ska påskägget kokas?

– Tre och en halv till ­fyra minuter om du vill ha en lite krämigare gula. Sex minuter om du vill ha det riktigt hårdkokt.