Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

"Trodde ådrorna var makaroner"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-20

Grytor gjorda på senor, insekter i sylten och tappade tänder i soppan.

Aftonbladets läsares minnen från skolmatsalar väcks till liv när de läser om grytan på Åva gymnasium.

– I en thailändsk gryta förväntar man sig att det är rent kött, säger stjärnkocken Melker Andersson.

Ulrikas minns med fasa när hon insåg vad pölsa egentligen var för någonting.

"Jag gillade det inte, varken smaken eller konsistensen. Jag har inget emot inälvsmat, men känner mig lurad nu när jag som vuxen fick veta att pölsa med annat namn heter lungmos!!! Det sa ingen!!!"

Vågade inte pröva "piratsåsen"

Signaturen Greve Persson skriver att den usla skolmaten gjorde att allt annat smakade gott.

"Med mjölig potatis, kött som var mer senor än kött och kokta fiskpinnar med majonäs som stått framme i solen. Det bästa var nog "piratsås" som vi hade flertalet gånger, vet dock aldrig vad det var för jag våga inte prova."

David serverades också grytor med ådror i när han gick i grundskolan.

"Själv trodde jag det var makaroner som hade hamnat där av misstag. Vi hade också insekter i sylten. Getingar m.m. Och i bland gick tänderna sönder då man tuggade på stora benbitar som gömde sig i skinkstuvningen."

Mattanten tappade tänderna

Problemet med skolmaten är att den ofta innehåller för mycket onaturliga råvaror. Det anser Surfer 35.

"Många barn har problem med magont och gaser samt vissa har utveckat gluten och laktos problem. Gräver man i detta och undersöker bl.a. skolmaten ingredienser, så kommer man säkert fram till att ett av problemen är det onaturliga i maten."

Ulf, född 1965, kan inte äta ärtsoppa efter en otäck händelse i skolmatsalen.

"Mitt under serveringen tappar mattanten, vi kan kalla henne Greta, sina löständer i soppan. Fiskar upp tänderna med sleven, torkar av dom på ett par servetter, stoppar in garnityret i käften igen och fortsätter servera ur samma kantin. Och blir riktigt arg när jag vägrar äta upp."

"Fruktansvärt med stora mängder"

Stjärnkocken Melker Andersson, som har kritiserat skolmatens kvalitet, tycker inte att broskbitar hör hemma i en thailändsk gryta.

– Man förväntar sig att det ska vara rent kött. Är fruktansvärt om det är stora mängder, säger han när han hör om grytan som serverats på Åva gymnasium i Täby.

Att det kommer med fläsksvål och broskbitar i en gryta är varken onaturligt eller farligt betonar Melker Andersson.

– Blodådror känns däremot konstigare, säger han.

Var finns Sveriges bästa
skolmat?
Har du varit med om äcklig
skolmat?