Sverige tog storslam i matlagnings-OS
Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2012-10-11
Sveriges kocklandslag visade verkligen musklerna i matlagnings-OS.
Laget vann i alla fyra kategorier – och på menyn stod bland annat kryddstekt kronhjortsadel och hallonsorbet.
– Laget presterade sin bästa upplagning någonsin, säger lagledaren Krister Dahl.
Det svenska kocklandslaget hade redan två guld i bagaget inför OS-tävlingarna i Erfurt, Tyskland.
Men efter att årets upplaga av tävlingen avgjorts stod det klart att Sveriges prestationer återigen fallit domarna i smaken – och att medaljskörden ökat ytterligare.
Vann i fyra kategorier
Landslaget segrade i alla fyra bedömningskatergorier, och lämnade tvåan Norge bakom sig med hela fyra poäng.
En marginal som i dessa sammanhang är snudd på utklassningssiffror.
I matlagnings-OS tävlar kockar från ett 50-tal länder.
Men det var lagkamraterna i svenska seniorlandslaget, juniorerna, storkökslaget och regionallaget som rörde om bäst i grytan – och gick segrande ur alla duster.
– Laget presterade sin bästa upplagning någonsin, säger lagledaren Krister Dahl i ett pressmeddelande.
Nu splittras laget
Dahl är den första kocken i världen som kan skriva upp fyra guld på sin meritlista, han var nämligen med redan som junior 1996 där det första guldet roddes hem.
Vinnarlaget splittras nu traditionsenligt – och till nästa OS om fyra år kommer ett nytt handplockat lag av kockar ha valts.
Årets lag:
Fredrik Björlin, Jesper Bogren, Fredrik Hedlund, Klas Lindberg, Tom Sjöstedt och Viktor Westerlind samt konditorerna Patrik Fredriksson, Johan Sandelin, Daniel Roos och Mattias Ljungberg. Lagledare är Krister Dahl.