5 andra matbluffar
Uppdaterad 2016-01-26 | Publicerad 2016-01-25
Vad sägs om en traditionell paté – omsorgsfullt spetsad med E-nummer?
Eller naturell välling – med smak av vanillin?
Det är ingen hejd på matfusket i våra butiker.
Och nu ska organisationen Äkta vara utse Årets matbluff 2015.
– Vi fick inspiration från holländska Food Watch, säger Äkta varas vice vd Björn Bernhardson.
Från ett 50-tal kandidater har fem finalister vaskats fram av tusentals läsare:
• Skinkan som blev filé
– Det är ju inte alla som är styckmästare. Tar man kött från grisens bakdel är det skinka, inte ländfilé.
• Naturell välling – med smak av vanillin
– Det är typiskt att det ska vara smak på allt och att man ska träna barnen i det från det att de är små, säger Björn Bernhardson.
• Laktosbluffen
Valioförpackningarna ser snarlika ut. Men den ena kefiren är laktosfri, den andra naturell. Skillnaden är att den laktosfria kostar cirka fem kronor mer – fast det är samma produkt i båda. Det avslöjade Mats-Eric Nilsson efter att innehållet i kefiren testats i laboratorium.
– Vår plan var att ta oss in på den ordinarie marknaden (ej laktosfria, reds. anm.) men vi har inte lyckats komma upp i tillräckligt stora volymer. Därför har vi kombinerat produkterna i produktionen, sa Linda Öhman, Valios kommunikationschef, i Hunger.
• Traditionell E-nummerpaté
– Man har döpt den till Tante Juliette för att den ska kännas äkta, men den innehåller tio E-nummer, säger Björn Bernhardson.
• Hur lite ren får korven innehålla?
Lönnebergas Renkorv innehåller 20 procent renkött. Hela 62 procent av innehållet är istället gris- och nötkött.
Onsdag 27 januari presenteras Årets matbluff 2015.
Aftonbladet