Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Allergiker förgiftade på ambassadlunch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-30

”Många blev sjuka och en spydde blod”

Så här såg den ut, den ”glutenfria” maten som serverades glutenallergiker på svenska ambassaden i Berlin.

Ungdomarna var på läger för glutenallergiker.

Då bjöd svenska ambassaden på lunch – full av gluten.

– Många blev sjuka och en spydde blod, säger Henrik Tornberg, 18.

Henrik Tornberg.

Ungdomar från hela Europa var i Berlin på ett sommarläger för gluten- och laktosintoleranta. I tisdags var de inbjudna till fin lunch på svenska ambassaden. Men tillställningen slutade med en obehaglig överraskning: maten innehöll gluten.

Bara några timmar senare var ett tiotal ungdomar svårt sjuka. En spansk flicka kräktes blod och fick föras till sjukhus.

”Blivit förgiftade”

Maten de bjudits på var en rätt med pasta gjord på vete. Rena giftet för glutenallergiker.

– Flera spydde eller fick diarré. Ingen hade ju trott att pastan skulle innehålla gluten, säger Henrik Tornberg, 18.

Svenska celiakiungdomsförbundet är en förening för gluten- och laktosintoleranta. Generalsekreterare Patrik Säker är förtvivlad:

– Så här får det bara inte gå till. Ungdomarna har blivit förgiftade.

Patrik Säker menar att Sverige tidigare varit väl ansett inom forskning kring glutenallergi.

– Därför är det här så otroligt pinsamt och det skadar bilden av svensk forskning.

Ingen ursäkt

Celiakiungdomsförbundet kräver nu en ursäkt från svenska ambassaden.

Ruth Jacoby, ambassadör i Berlin, är själv glutenallergiker och beklagar det som hänt. Men någon officiell ursäkt är inte att vänta:

– Något har gått fel och jag tycker det är väldigt tråkigt. Men det är ett privat företag och inte ambassaden som driver restaurangen.

Jacoby hävdar att hon hade blivit lovad att ungdomarna skulle få glutenfri mat.