Catrine mår dåligt av tillsatserna i kasslern
Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2009-03-31
Catrine Månsson i Nynäshamn har slutat äta kassler trots att hon njuter av smaken.
Listan med tillsatser i köttet är för lång.
– Den är snuskig och jag blir dålig i magen av för mycket jox i maten, säger hon.
Familjen älskade pasta med en sås gjord på kassler, creme fraiche och purjolök.
Rätten som tillagades av Catrine Månssons syster tillhör numera historien.
Sju olika E-tillsatser, potatisstärkelse och jästextrakt vill de inte stoppa i magen.
”Sanslöst många tillsatser”
Catrine Månsson är mycket engagerad i frågor kring mat och tillsatser. På sin blogg har hon lagt ut hela listan av ingredienser i en varmrökt benfri kassler köpt på Ica Kvantum.
– Men det finns ingen kassler som är acceptabel, slår hon fast.
Svenska Dagbladets matskribent Mats-Eric Nilsson förstår att Catrine Månsson har reagerat över innehållet i kasslern. Han är författare till böckerna ”Den hemliga kocken” och ”Äkta vara”.
–Oj, det var verkligen en sanslöst lång rad av tillsatser man lyckats klämma in i en enda ganska enkel charkprodukt. Jag förstår att läsaren har reagerat, som vanlig konsument tror man ju att man bara köper ett stycke kött och inte en massa kemikalier.
Problem med råvaran
Tillverkaren har förmodligen haft problem med råvaran och produktionsprocessen. Kasslern är inte tillräckligt aptitlig i sig själv tror Mats-Eric Nilsson.
– Därför har man tvingats tillsätta tre så kallade smakförstärkare – E621, E631 och jästextrakt – och dessutom ett antal ospecificerade aromämnen.
– Även konsistensen har tydligen blivit problematisk, förmodligen för att man sprutat in en större vattenmängd, och därför behövs stabiliseringsmedlen E450 och E451, som framställs ur fosforsyra. Dessutom kan man undra vad potatisstärkelse gör i en köttprodukt.
Går det att göra kassler utan tillsatser?
– Jovisst. Kassler är lättsaltat och lättrökt fläskkött som klarar sig utan de flesta av de angivna ingredienserna.
Mats-Eric Nilsson tror inte att tillverkaren bryter mot någon regel.
– Jag känner inte till några regler som gör att tillsatser av detta slag inte skulle få användas i en produkt som får kallas kassler.