En restaurang i Göteborg riskerar stängning
40 restauranger hade brister i smittskydd
Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-27
Nästan hälften av alla kontrollerade restauranger och kaféer i Göteborg brast i att skydda gäster mot potentiell smittspridning. Men bara en hade en allvarlig brist.
– Det handlade om att man behövde duka glesare och att det kunde vara svårt att göra det i den lokalen, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll, Göteborgs stad.
Mellan klockan 16 och 19 i lördags kontrollerade miljöförvaltningen i Göteborg om restauranger, barer och kaféer lyckas följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Av 90 besökta verksamheter hade 40 brister i förebyggande smittskydd.
Bara en restaurang hade en så allvarlig brist att den riskerar stängning. Det handlade om att man hade dukat för tätt mellan gäster.
– Det ska vara minst en armlängds avstånd. Då har det väl inte varit det i det här fallet, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll.
Restaurangen ska ha börjat ändra dukningen direkt vid inspektionen. Vilket Angelica Winter tycker är positivt. Man riskerar dock stängning om samma brist uppdagas igen vid nästa inspektion.
– Om de inte bättrat sig så ligger de i farozonen, säger Angelica Winter.
Kontrollerna utfördes i två områden, dels kring Avenyn, Vasastan och Kungstorget och dels kring Eriksberg, Sannegården, Stenpiren och Esperanto platsen.
Det var den andra kontrollen av restaurangerna i området. En vecka innan hade fyra restauranger så allvarliga brister att de riskerade stängning.
– De hade nu åtgärdat sina brister, säger Angelica Winter.
De 40 ställen som hade brister i sitt sätt att hindra smittspridning av covid-19 kommer få återbesök av miljöförvaltningen.
– Vi kommer göra det nu under veckan, säger Angelica Winter.
PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen
Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.