Gick i konkurs – tog 170 kronor för en månads mat
Publicerad 2018-06-16
En restaurang i Kina gick i fördärvet efter att ha sålt en hel månads mat för 170 kronor per gäst.
– Vi visste att vi skulle förlora pengar, säger ägaren Su Jie till SCMP.
Erbjudandet var tänkt som en marknadsföringskampanj: för bara 170 kronor fick gästen äta obegränsat – i en hel månad.
Det tog skruv direkt. Plötsligt var den lilla sopprestaurangen Jiamener i kinesiska Chengdu stadens stammishak. På varje bord stod en kastrull kokande vatten, och gästerna fick själva stoppa i de ingredienser de ville ha i sina soppor.
– Syftet var att vi skulle få fler lojala kunder, säger ägaren Su Jie till South China Morning Post.
15 000 portioner
Men fler än 500 kunder om dagen innebar 15 000 portioner mat på en månad – förutsatt att varje kund bara åt där en gång om dagen. För att klara trycket hann Su Jie bara sova två-tre timmar varje natt. Kön ringlade sig långt utanför dörren, från åtta på morgonen till midnatt.
I två veckor höll det på. Sedan var pengarna slut, med skulder uppemot en miljon kronor. Flera av skulderna var till närliggande restauranger, som fått betalt för att ta över några av kunderna.
Su Jie, som tog över restaurangen i december med sin affärspartner Wang Mengfan, lägger skulden på sig själv.
– Våra gästers ociviliserade beteenden var sekundärt. Det största problemet var vår dåliga planering.