Här är recepten
Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2012-11-29
Så lagar du klassikerrätterna som Tina Nordström, Leif Mannerström, Plura Jonasson och Per Morberg!
Köttbullar:
Tinas:
5 hg köttfärs
1 dl mjölk
1 st formfranska brödskivor
0.5 st gul lök
1 st ägg
17 g kryddmix
Pluras:
500 g köttfärs
1 stor gul lök, fint hackad
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
½ dl vatten
salt och peppar
Eventuellt:
2 dl grädde
1 msk japansk soja
Salt och peppar
Leifs:
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gula lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
Salt
Nymalen vitpeppar
Pers:
600 g nötfärs
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 ½ tsk salt
2 krm nymalen peppar
Smör till stekning
Hamburgare:
Tinas:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
Pers:
600-700 g nötfärs
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk worcestershiresås eller konjak
Olivolja
Tillbehör:
8 skivor cheddarost
2 st stora tomater, skivade
2 st rödlökar, skurna i ringar
1 st saltgurka, skuren i fyra delar på längden
Isbergssallat
Fransk senap
Ketchup
Leifs:
800 g oxfärs
2 st schalottenlökar
2 msk matolja
Salt
Peppar
1 tsk Bullfightersås
1 tsk Hickorysås (röksmak)
2 st gula lökar
4 st hamburgerbröd
Salsa:
4 st tomater
1 dl ketchup
Pluras:
800 g Högrev
200 g Talg (nötfett)
Salt
Peppar
Blanda kött och talg och mal sen på mellangrova.
Forma ca 250 grams biffar, ”löst” och låt vila på bricka i kyl
Grilla/stek och krydda.
Hamburger sauce
200 g majonnäs (Hellmans)
50 g chilisås (Heinz)
25 g ketchup (Heinz)
1 tsk Tabasco
½ tsk Estragon, hackad
50 g Bostongurka (cucumber relisch)
Salt
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.
Risotto:
Plura:
2-3 msk olivolja
1-2 schalottenlökar finhackade
1-2 dl svamp, ex. murklor och kantarell, torkade
4 dl Arborio ris
2 dl rött vin
1 liter varm buljong, ex. svamp, höns eller grönsaksbuljong
2 bitar märgben, stekt och mosad
2-3 dl parmesan, riven
Salt
Peppar
Leifs:
400 g torra kantareller rivna i jämnstora bitar
4 dl kycklingfond
3 dl risottoris
0.5 dl vitt tort vin
0.5 st finhackad charlottenlök
2 msk smör
4 msk fint riven parmesan
Saften från 1 citronklyfta
8 skivor patanegraskinka
Plockad basilika
Hyvlad parmesan – lite stekta kantareller
Per:
Musselkok:
6 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
1 kg kammusslor
1 kg blåmusslor
1 st kokt hummer
4 st kokta havskräftor
0.25 st rotselleri
1 st gul lök
1 st morot
0.5 st fänkål
Salt
Peppar
Olivolja
1 krm timjan
1 st lagerblad
Risotton:
2 dl avorioris
2 st schalottenlökar
0.5 st röd paprika
0.5 st gul paprika
1 st liten morot
1 st vitlöksklyfta
6 dl av buljongen från musslorna
1 dl riven parmensanost
Tina:
2 st skalade schalottenlökar
1 st skalad palsternacka
0.25 dels skalad rotselleri
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
6 dl hett vatten
2 nypor flingsalt rejält med svartpeppar från kvarn
Salt och peppar
2 dl riven parmesanost
1 msk smör
300 g ostronskivling
2 st skalade vitlöksklyftor
1 burk kronärtskocksbottnar
30 g bladpersilja, ca 1 ask
Pannkakor:
Tinas:
2.5 dl vetemjöl
6 dl standardmjölk
3 st ägg
0.5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
3 msk smält smör
smör till laggen
vispad grädde
1 st äpple
Leifs (flamberade):
3 ägg
1 dl siktat vetemjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
0.5 dl vatten
1 msk socker
1 nypa salt
smör till stekning
Päronsås
4 st saftiga päron, skurna i tärningar
1.5 dl strösocker
1 msk smör
3 dl päronjuice
1 dl Xanté päronlikör
Pers:
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör
0.5 dl clubsoda eller fruktsoda
Färska bär med socker
… och Pluras något blygsamma:
Ett ägg per varje deciliter mjöl – och dubbel så mycket mjölk. Lite smält smör.
– Jag har inte stekt pannkakor på 15 år, säger tv-personligheten.
Källa: Recept.nu, TV3, DN, "Husmanskost" av Leif Mannerström, Mathem.se